Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pełnoziarniste mini chałki dyniowo-pomarańczowe

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna pełnoziarnista 420 g
drożdże 20 g
mleko 100 ml
sok z pomarańczy 50 ml
skórka z pomarańczy lub limonki 1 szt
puree z dyni 0/5 szklanka
cukier brązowy 4 łyżki
masło 2 łyżki
jajko 1 szt

kruszonka

mąka 1 łyżka
cukier 2 łyżka
masło 1 łyżka
cynamon Prymat 0,5 łyżeczki
skórka z pomarańczy lub limonki 0,5 szt

dodatkowo

mleko skondensowane niesłodzone 2 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pełnoziarniste mini chałki dyniowo-pomarańczowe

Składniki na kruszonkę zagniatamy i odstawiamy do lodówki.

Pokruszone drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy mlekiem i odstawiamy na 10 minut.

Do mąki dodajemy rozczyn, sok i skórkę pomarańczową, puree z dyni, roztopione masło oraz jajko.

Mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto.

Odstawiamy do podwojenia objętości.

Następnie dzielimy je na 6 części które dzielimy jeszcze na 3 mniejsze.

Formujemy z nich wałeczki i zaplatamy z nich warkocz, końce podwijamy pod spód.

Zaplecione chałki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy do podwojenia objętości.

Przed włożeniem do piekarnika smarujemy je mlekiem i posypujemy kruszonką.

Chałkę pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.

Smacznego :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasiaaa 11.09.2015 16:48
Apetycznie wyglądają :)
caralajna 06.02.2015 17:40
smakowałaby mi
Kuchenka 06.02.2015 16:01
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak