Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pełnoziarniste kajzerki

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 1 szklanka
mąka razowa 2 szklanki
drożdże 18 g
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
oliwa 2 łyżki
jajko 2 szt
woda letnia 3/4 szklanki
papryka w płatkach

Przepis i sposób przygotowania na: Pełnoziarniste kajzerki

Kroki postępowania

1
W ¾ szklanki letniej wody rozrobić drożdże z dodatkiem cukru i łyżki mleka. Zostawiać na około 10-15 minut. Połączyć z pozostała mąką, solą, oliwa z oliwek i jednym jajkiem. Wyrobić jednolite, sprężyste ciasto. Przykryć czysta ściereczka i pozostawiać w cieple na 1h do wyrośnięcia.
Krok 1 - Pełnoziarniste kajzerki foto
2
Ciasto podzielić na porcje i z każdej uformować kulkę. Układać na blasze wyłożonej silikonową mata lub papierem do pieczenia. Lekko spłaszczyć. Naciąć w X.
Krok 2 - Pełnoziarniste kajzerki foto
3
Posmarować roztrzepanym jajkiem. Posypać płatkami papryki.
Krok 3 - Pełnoziarniste kajzerki foto
4
Piec w 230 stopniach C przez 12-14 minut.
Krok 4 - Pełnoziarniste kajzerki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 04.10.2014 14:30
Przepysznie wyglądają! Aż jeść się chce :)
Kejti 27.09.2014 14:52
Piękne i bardzo apetyczne :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak