Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pełnoziarniste ciasto marchewkowo pomarańczowe

5.0
(27)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na ciasto

mąka pszenna pełnoziarnista 120 g
mąka tortowa 120 g
cukier 120 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
sól 1 szczypta
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
jajko 4 sztuki (duże)
olej 210 ml
skórka pomarańczowa 1 szt (z 1 pomarańczy)
sok z pomarańczy 1 szt
marchew 450 g

Składniki na nadzienie

marchewki 150 g (małe)
cukier 100 g
skórka pomarańczowa 1 szt (z 1 sztuki)
sok z pomarańczy 1 szt

Składniki na lukier

cukier puder 150 g
sok z pomarańczy 4-5 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pełnoziarniste ciasto marchewkowo pomarańczowe

Kroki postępowania

1
Przygotowanie nadzienia:
W rondelku albo małej patelni doprowadzamy do wrzenia sok wyciśnięty z całej pomarańczy, skórkę otartą z pomarańczy i cukier. Mieszamy aż cukier się rozpuści i dodajemy całe małe marchewki. Marchewki dusimy/smażymy ok. 10-15 minut – ważne żeby się nie rozgotowały.
Krok 1 - Pełnoziarniste ciasto marchewkowo pomarańczowe foto
2
Przygotowanie ciasta:
Marchew ścieramy na tarce o drobnych o oczkach, do marchewki dodajemy skórkę otartą z pomarańczy i sok, mieszamy.

W oddzielnych miskach mieszamy za pomocą łyżki składniki suche (cukier, mąki, proszek do pieczenia, sól, sodę, przyprawę do pierników i gałkę muszkatołową) i składniki mokre (jaja i olej).

Suche i mokre składniki łączymy razem, energicznie mieszając. Dodajemy marchewkę i mieszamy aż składniki się połączą.
Krok 2 - Pełnoziarniste ciasto marchewkowo pomarańczowe foto
3
Prostokątną foremkę/keksówkę o wymiarach (32 x 11 cm) napełniamy połową ciasta, na ciasto układamy marchewki duszone w syropie pomarańczowym, dwie marchewki możemy odłożyć do dekoracji. Na marchewki wykładamy pozostałe ciasto.

Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na ok. 50-60 minut.

Po upieczeniu ciasto pozostawiamy w formie przez 10-15 minut. Następnie wyjmujemy je i studzimy na kratce.

Przygotowanie lukru:
Cukier puder mieszamy z sokiem z pomarańczy aż otrzymamy jednolitą masę. Jeśli lukier jest za gęsty można dodać odrobinę wody. Lukrem polewamy ciasto. Dekorujemy pozostawionymi marchewkami i skórką z pomarańczy.
Krok 3 - Pełnoziarniste ciasto marchewkowo pomarańczowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 27.10.2015 07:57
na pierwszy rzut oka myślałam, że to parówki i trochę mnie to zaskoczyło ;)
dollce 30.09.2015 07:11
Super przepis :)
Kolorowa 27.09.2015 22:03
Ale pysznie
Justi2401 27.09.2015 11:55
Wspaniałe i w dodatku zdrowe słodkości :)
ilka01 27.09.2015 11:36
wygląda super :)
Ifa 27.09.2015 08:56
Orginalny pomysł! I ciasto piękne :-)
bogusia 82 26.09.2015 23:39
pyszne ciasto:)
Ada-Gaba 26.09.2015 21:10
ciekawy przepis
2milutka 26.09.2015 18:24
cudowny wypiek!!!
Jadwiga/Jaga85 26.09.2015 18:18
Coś pysznego!!!
Mniam 26.09.2015 17:12
Lubię ciasta z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Fajnie przygotowane i ta cała marchewka...mmm...
Aannkaa82 26.09.2015 16:46
Fajne ciacho :)
Konczi 26.09.2015 16:31
fantastyczne ciasto :D dla mnie na 5++++
bietka 26.09.2015 16:17
pyszne ciasto :)
RenataZ-et 26.09.2015 15:51
wygląda rewelacyjnie!
Ola1984 26.09.2015 15:42
Przepysznie wygląda :)
jagoda5913 26.09.2015 15:18
Dobry pomysł
Aleksandra/Olcia 26.09.2015 15:03
o fajny pomysł z tą małą marchewką :-)
paulina2157 26.09.2015 14:20
ciasto marchewkowe najlepsze na świcie ;) ale nie robiłam nigdy według podobnego przepisu żeby smażyć wcześniej marchewkę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak