Pełnoziarniste ciasto marchewkowo pomarańczowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto

  • mąka pszenna pełnoziarnista

    120 g
  • mąka tortowa

    120 g
  • cukier

    120 g
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • sól

    1 szczypta
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    2 łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • jajko

    4 sztuki (duże)
  • olej

    210 ml
  • skórka pomarańczowa

    1 szt (z 1 pomarańczy)
  • sok z pomarańczy

    1 szt
  • marchew

    450 g

Składniki na nadzienie

  • marchewki

    150 g (małe)
  • cukier

    100 g
  • skórka pomarańczowa

    1 szt (z 1 sztuki)
  • sok z pomarańczy

    1 szt

Składniki na lukier

  • cukier puder

    150 g
  • sok z pomarańczy

    4-5 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pełnoziarniste ciasto marchewkowo pomarańczowe foto
Przygotowanie nadzienia:
W rondelku albo małej patelni doprowadzamy do wrzenia sok wyciśnięty z całej pomarańczy, skórkę otartą z pomarańczy i cukier. Mieszamy aż cukier się rozpuści i dodajemy całe małe marchewki. Marchewki dusimy/smażymy ok. 10-15 minut – ważne żeby się nie rozgotowały.
Krok 2 - Pełnoziarniste ciasto marchewkowo pomarańczowe foto
Przygotowanie ciasta:
Marchew ścieramy na tarce o drobnych o oczkach, do marchewki dodajemy skórkę otartą z pomarańczy i sok, mieszamy.

W oddzielnych miskach mieszamy za pomocą łyżki składniki suche (cukier, mąki, proszek do pieczenia, sól, sodę, przyprawę do pierników i gałkę muszkatołową) i składniki mokre (jaja i olej).

Suche i mokre składniki łączymy razem, energicznie mieszając. Dodajemy marchewkę i mieszamy aż składniki się połączą.
Krok 3 - Pełnoziarniste ciasto marchewkowo pomarańczowe foto
Prostokątną foremkę/keksówkę o wymiarach (32 x 11 cm) napełniamy połową ciasta, na ciasto układamy marchewki duszone w syropie pomarańczowym, dwie marchewki możemy odłożyć do dekoracji. Na marchewki wykładamy pozostałe ciasto.

Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na ok. 50-60 minut.

Po upieczeniu ciasto pozostawiamy w formie przez 10-15 minut. Następnie wyjmujemy je i studzimy na kratce.

Przygotowanie lukru:
Cukier puder mieszamy z sokiem z pomarańczy aż otrzymamy jednolitą masę. Jeśli lukier jest za gęsty można dodać odrobinę wody. Lukrem polewamy ciasto. Dekorujemy pozostawionymi marchewkami i skórką z pomarańczy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 27.10.2015 07:57
na pierwszy rzut oka myślałam, że to parówki i trochę mnie to zaskoczyło ;)
dollce 30.09.2015 07:11
Super przepis :)
Kolorowa 27.09.2015 22:03
Ale pysznie
Justi2401 27.09.2015 11:55
Wspaniałe i w dodatku zdrowe słodkości :)
ilka01 27.09.2015 11:36
wygląda super :)
Ifa 27.09.2015 08:56
Orginalny pomysł! I ciasto piękne :-)
bogusia 82 26.09.2015 23:39
pyszne ciasto:)
Ada-Gaba 26.09.2015 21:10
ciekawy przepis
2milutka 26.09.2015 18:24
cudowny wypiek!!!
Jadwiga/Jaga85 26.09.2015 18:18
Coś pysznego!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat