Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki na ciasto
-
mąka pszenna pełnoziarnista
120 g -
mąka tortowa
120 g -
cukier
120 g -
proszek do pieczenia
2 łyżeczki -
Soda oczyszczona Prymat
1/2 łyżeczki -
sól
1 szczypta -
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat
2 łyżeczki -
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
1/2 łyżeczki -
jajko
4 sztuki (duże) -
olej
210 ml -
skórka pomarańczowa
1 szt (z 1 pomarańczy) -
sok z pomarańczy
1 szt -
marchew
450 g
Składniki na nadzienie
-
marchewki
150 g (małe) -
cukier
100 g -
skórka pomarańczowa
1 szt (z 1 sztuki) -
sok z pomarańczy
1 szt
Składniki na lukier
-
cukier puder
150 g -
sok z pomarańczy
4-5 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Pełnoziarniste ciasto marchewkowo pomarańczowe
Kroki postępowania

W rondelku albo małej patelni doprowadzamy do wrzenia sok wyciśnięty z całej pomarańczy, skórkę otartą z pomarańczy i cukier. Mieszamy aż cukier się rozpuści i dodajemy całe małe marchewki. Marchewki dusimy/smażymy ok. 10-15 minut – ważne żeby się nie rozgotowały.

Marchew ścieramy na tarce o drobnych o oczkach, do marchewki dodajemy skórkę otartą z pomarańczy i sok, mieszamy.
W oddzielnych miskach mieszamy za pomocą łyżki składniki suche (cukier, mąki, proszek do pieczenia, sól, sodę, przyprawę do pierników i gałkę muszkatołową) i składniki mokre (jaja i olej).
Suche i mokre składniki łączymy razem, energicznie mieszając. Dodajemy marchewkę i mieszamy aż składniki się połączą.

Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na ok. 50-60 minut.
Po upieczeniu ciasto pozostawiamy w formie przez 10-15 minut. Następnie wyjmujemy je i studzimy na kratce.
Przygotowanie lukru:
Cukier puder mieszamy z sokiem z pomarańczy aż otrzymamy jednolitą masę. Jeśli lukier jest za gęsty można dodać odrobinę wody. Lukrem polewamy ciasto. Dekorujemy pozostawionymi marchewkami i skórką z pomarańczy.
Komentarze (19)
Załaduj więcej komentarzy (9)