Pełnoziarniste calzone z oscypkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka orkiszowa typ 2000

    600 gram
  • woda letnia

    1,5 szklanki
  • drożdże świeże

    50 gram
  • cukier

    1 łyżka
  • sól

    1 łyżka
  • olej

    4 łyżki

Farsz

  • oscypek

    1 duży
  • kiełbasa wiejska

    350 gram
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • żurawina suszona

    100 gram

Dodatkowo

  • ketchup pikantny

  • jajko

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, sól oraz olej, drożdże rozrabiamy w letniej wodzie, wlewamy do maki i zagniatamy ciasto. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, powinno podwoić objętość. Oscypka kroimy na małe kawałki lub ścieramy na tarce o grubych oczkach, kiełbasę kroimy w pół plastry, obraną cebulę kropimy w pióra, dodajemy suszoną żurawinę, wszystko razem mieszamy. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na osiem części, każdą część wałkujemy na koło, środek smarujemy ketchupem. Układamy porcję farszu, zlepiamy brzegi pierogów, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem, odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Stenka 27.01.2017 21:15
ciekawa propozycja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat