Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pełnoziarniste bułki z piwem

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pełnoziarnista 500 g
mąka pszenna 250 g
piwo jasne 200-250 ml
woda 100 ml
drożdże świeże 20 g
masło 50 g
cukier 1,5 łyżeczki
sól 1,5 łyżeczki
siemię lniane 1 łyżka
sezam 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pełnoziarniste bułki z piwem

Masło rozpuszczamy w rondelku na malutkim ogniu, żeby się nie przypaliło. Wszystkie składniki wsypujemy/wlewamy do dużej miski i wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Im dłużej tym lepiej. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie dzielimy ciasto na 12 części ( lub powyżej 12 części jeśli chcemy mniejsze bułki ) i formujemy bułki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i znów przykrywamy i zostawiamy na 1 godzinę do kolejnego wyrastania.
Następnie smarujemy bułki olejem i posypujemy ulubionymi ziarnami. Można leciutko (delikatnie, żeby bułki nie opadły) te ziarna wcisnąć w bułki żeby się lepiej trzymały. I pieczemy przez około 20 minut w 200 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandra/Olcia 25.11.2015 13:32
super mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak