Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pełnoziarniste bajgle miodowe

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pełnoziarnista 400 g
mąka pszenna 100 g
drożdże 20 g
miód prawdziwy 2 łyzki
jajko 1 do posmarowania
siemię lniane do posypania
woda 350 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Pełnoziarniste bajgle miodowe

Kroki postępowania

1
Mąkę wsypujemy do miski (przesiewamy wyłącznie mąkę typ 500), dodajemy drożdże, miód, sól i stopniowo wlewamy letnie mleko z wodą. Wyrabiamy ciasto przez ok. 10 min, po czym odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.

Po tym czasie ciasto wyjmujemy na stolnicę, podsypujemy mąką i formujemy wałek. Dzielimy go na równe kawałki, którym następnie nadajemy kształt okrągłych, delikatnie spłaszczonych bułeczek. W środku każdej z nich wycinamy małe kółeczko (np. kieliszkiem). Układamy na blaszce, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20-30 min.
Krok 1 - Pełnoziarniste bajgle miodowe foto
2
W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem łyżeczki cukru. Do wrzątku wrzucamy bajgle i gotujemy przez 30 sekund z każdej strony. Wyjmujemy na blachę, smarujemy roztrzepanym jajem i posypujemy np. siemieniem lnianym.
Krok 2 - Pełnoziarniste bajgle miodowe foto
3
Bajgle wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy na złoty kolor przez 20-25 min.
Krok 3 - Pełnoziarniste bajgle miodowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aliss06 06.03.2013 11:19
dzięki obgotowaniu bajgle stają się bardziej pulchne :)
misia53 22.02.2013 21:53
a to ciekawe.....
mitek111 22.02.2013 18:17
swietny pomysł:)
Poison1988 22.02.2013 18:13
takich jeszcze nie robiłam, chętnie wypróbuję :)
Adam/ZUB3R 22.02.2013 17:39
wspaniałe
Magda24 22.02.2013 16:31
muszą smakować dobrze :)
Sylwia26 22.02.2013 15:52
ślinka leci
w mojej kuchni 22.02.2013 14:50
smakowite buły a to obgotowanie to też jestem ciekawa poco?
zielonamorelka 22.02.2013 14:49
podoba mi się przemycanie pelnoziarnistej maki do wypiekow super przepis
babajaga1969 22.02.2013 14:32
przepis inny i ciekawy - bułeczki wyglądają smacznie
Beatris 22.02.2013 14:03
Zaciekawił mnie ten przepis. Zastanawiam się tylko, co daje to krótkie obgotowanie bajgli?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak