Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pełnoziarniste bajgle

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pełnoziarnista 250 g
mąka pszenna 250 g
cukier 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
oliwa 1 łyżka
sezam
woda letnia 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Pełnoziarniste bajgle

Miód rozpuścić w letniej wodzie. Dodać drożdże, mieszać do momentu kiedy się rozpuszczą, zostawić na 2-3 minuty.
W tym czasie obie mąki i sól wsypać do miski. Dodać drożdże oraz oliwę. Wyrabiamy ciasto przez ok. 10 minut. Formujemy kulę, wkładamy ją do miski i odstawiamy na ok. 1 godziną.

Po tym czasie ciasto dzielimy na pół, a potem każdą z nich na 5 części. Z każdej części formujemy wałek węższy na końcach i zwijamy w kształt bajgla. Zostawiamy na 25 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do 250 st. W dużym garnku gotujemy 2 litry wody. Za pomocą łyżki cedzakowej wkładamy bajgle do wrzącej wody na 1 minutę( po 30 sekund na stronę), wykładamy na blachę wyłożoną papierem. Posypujemy sezamem lub makiem. Pieczemy 15 minut, do momentu kiedy będą złociste.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 15.07.2013 08:28
bardzo fajne
SmacznaPyza 14.07.2013 19:26
mąka pełnoziarnista z jakiego zboża ?
aisza1 14.07.2013 11:27
proszę jednego :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak