Pełnoziarnista tarta orkiszowa ze śliwkami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Krucha, pełnoziarnista tarta orkiszowa wypełniona śliwkami to świetny sposób na pyszny, dodający energii, sezonowy deser. Tarta jest w lżejszej wersji, ponieważ do ciasta zamiast cukru dodałam bezkalorycznego erytolu. Jest szybka i prosta w przygotowaniu. Smacznie polecam! :)
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

TARTA

  • mąka orkiszowa

    1.5 szklanki
  • cukier puder

    100 gramów
  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • masło

    120 gramów
  • proszek do pieczenia

    0.5 łyżeczki
  • laska wanilii

    0.5 sztuki
  • sól

    1 szczypta

DODATKI

  • śliwki

    500 gramów
  • cukier puder

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KROK 1. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem (z erytolu), szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Masło kroimy w kostkę, dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy dwa żółtka, ziarenka wanilii i ponownie zagniatamy ciasto, aż stanie się gładkie i jednorodne. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na około 60 minut do lodówki.

KROK 2. Po tym czasie z ciasta odrywamy około 1/4 części i odkładamy na chwilę. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy* lub dzielimy na mniejsze części i wypełniamy nim dno formy do tarty o średnicy 23 cm. Ze śliwek usuwamy pestki i kroimy je na półćwiartki**. Kawałki śliwek układamy na wyłożonym w formie cieście (skórką do dołu), a ich wierzch posypujemy pokruszoną w dłoniach pozostałą częścią ciasta.

* Ułatwieniem jest wałkowanie ciasta na folii spożywczej. Wtedy nie przykleja się do wałka i otrzymujemy równy placek, którym możemy wyłożyć formę.

** Użyłam dwóch rodzajów śliwek. Na brzegach formy ułożyłam kawałki większych śliwek, a środek wypełniłam kawałkami śliwek węgierek.

KROK 3. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (pieczenie góra - dół) na około 40 - 45 minut. Gdy tarta ostygnie, posypujemy ją cukrem pudrem (z erytolu).

Życzę smacznego! :)

Futka
Tartę możemy przygotować również tradycyjnie z użyciem białego lub brązowego cukru. Wtedy ilość słodzidła zmniejszmy o około 1/3, gdyż zwykły cukier jest słodszy od erytolu. Poza sezonem możemy użyć także innego rodzaju śliwek np. żółtych lub czerwonych.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat