Przepis i sposób przygotowania na: Pełnoziarnista szarlotka z musem z papierówek
Składniki:
1 kg papierówek
5 łyżek cukru cukru
opakowanie cukru waniliowego
dwa goździki
0,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka soku z cytryny
wykonanie:
Jabłka ścieramy na tarce na dużych oczkach. Wrzucamy do garnka. Dusimy i mieszamy :) Dorzucamy przyprawy, aby jabłka przesiąknęły ich aromatem. Po kilku minutach(8-10) dodajemy cukier. Nadal mieszamy i podgotowujemy ok 3-5 minut. Gotowy mus przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy 10 minut.
Ciasto:
Do miski wsypujemy mąkę, sól i cukier.
Dodajemy masło, pokrojone w paseczki :) Całość zagniatamy.
Żółtka mieszamy ze śmietaną i dodajemy do miski z mąką.
Zagniatamy gładkie ciasto.
Ciasto dzielimy na 2 części(w proporcji mniej więcej 1:3), owijamy folią i chowamy do lodówki na min. 1h.
Większą część schłodzonego ciasta wałkujemy i wykładamy nią foremkę.
Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach(ma to zapobiec wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia).
Na ciasto kładziemy mus.
Pozostałą część ciasta wałkujemy, tniemy na paseczki i układamy na wierzchu musu.
Całość pieczemy ok 45-50 minut w 180 stopniach.