Pełnoziarnista szarlotka z mielonymi migdałami

Pełnoziarnista szarlotka z mielonymi migdałami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pełnoziarnista

    300 g
  • mielone migdały

    120 g
  • cukier puder

    55 g
  • żółtka

    2 szt
  • masło

    200 g
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • jabłko kwaśne

    1 kg
  • tarta bułka

    1 łyżka
  • cynamon

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    4 krople
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Suche składniki na ciasto wymieszać, dodać żółtka i masło. Zagnieść gładkie ciasto.
Przygotować blaszkę, wyłożyć ją papierem do pieczenia, wyłożyć 2/3 ciasta i docisnąć.
Przygotować nadzienie: jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce, dodać cynamon, cukier, bułkę tartą i sok z cytryny.
Wyłożyć na spód, na wierzch posypać resztą ciasta.
Piec 35 minut w 180 stopniach (funkcja góra/dół)
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat