Przepis i sposób przygotowania na: Pełnoziarnista krucha szarlotka
Ciasto z lodówki wyjmujemy i wykładamy je do blaszki (25x40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy równo małym wałeczkiem. Nakłuwamy je widelcem w kilku miejscach. Spód podpiekamy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odciskamy jak najwięcej soku z jabłek (sok wypijamy lub robimy z niego domowy kisiel :)). Jabłka przekładamy do dużego rondela, dodajemy sok z cytryny, cukier i cynamon. Jabłka smażymy około 20 minut na wolnym ogniu. Gdy nadmiar wody odparuje dodajemy dodajemy pozostałe składniki. Wszystko mieszamy do połączenia składników.
Na podpieczony spód równo kładziemy masę jabłkową. Na wierzch ścieramy na tarce ciasto wyjęte z zamrażarki. Szarlotkę pieczemy na złoty kolor, w temperaturze 180 st. C przez około 50-60 minut.