Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pelati w przecierze pomidorowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory 7,5 kg
oliwa 5 łyżek
sól i pieprz do smaku
cukier do smaku
sok z cytryny 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Pelati w przecierze pomidorowym

Wykonanie:
Pięć kilogramów pomidorów sparzyć, obrać, odcedzić na sicie. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem i dusić na oliwie na wolnym ogniu aż się rozpadną, a sos zgęstnieje. Pozostałe pomidory dokładnie umyć, przełożyć do wyparzonych słoików, wlać po dwie łyżki soku z cytryny i zalać gorącym przecierem, szczelnie zamknąć i pasteryzować przez 15 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 24.04.2016 19:37
Przepis warty wypróbowania :)
ilka01 24.04.2016 17:20
fajny pomysł
agnieszka214 24.04.2016 11:50
Muszę kiedyś takie zrobic
Mniam 24.04.2016 09:38
Też kiedyś robiłam podobne pomidory :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak