Peklowana szynka z rozmarynem

Peklowana szynka z rozmarynem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Soczysta szynka peklowana w aromatycznych przyprawach: z rozmarynem, goździkami, kolendrą, słodką papryką czy zielem angielskim. Poznaj sprawdzony sposób jak peklować szynkę domowym sposobem. 

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • szynka wieprzowa

    2,5 kilograma

Zalewa

  • woda

    2,5-3 litry
  • Sól peklowa drobnoziarnista Prymat

    100 gram
  • kolendra

    1 łyżka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżka
  • rozmaryn

    1,5 łyżki
  • Owoc jałowca cały Prymat

    5 sztuk
  • ziele angielskie

    8 sztuk
  • Liść laurowy suszony Prymat

    8 sztuk
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    15 sztuk
  • cukier

    2 łyżki
  • czosnek

    5 ząbków
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Peklowana szynka z rozmarynem

Sprawdzony przepis na wędlinę domową - soczystą i pełną aromatu peklowaną szynkę.

Dowiedz się:

  • jakich przypraw użyć do marynaty?
  • jak peklować szynkę?
  • gdzie i w czym przechowywać peklowaną szynkę?
  • jak długo i w jakiej temperaturze piec zapeklowane mięso? 

1. W moździerzu ucieramy rozmaryn, goździki, kolendrę, jałowiec, ziele angielskie, liście laurowe, paprykę słodką i pieprz.

2. Przekładamy do garnka w którym będziemy peklować szynkę i zalewamy gorącą wodą, odstawiamy do ostudzenia. Dodajemy sól peklową, cukier, przeciśnięte ząbki czosnku. Dokładnie mieszamy i wkładamy mięso. Przykrywamy.

3. Wstawiamy mięso do lodówki na 7 dni. Codziennie obracamy je na drugą stronę.

4. Po tym czasie mięso wyjmujemy z zalewy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Wkładamy mięso do siatki, zawiązujemy mocno i dokładnie końce siatki.

5. Szynkę wkładamy do rękawa do pieczenia, spinamy zapinką i przekładamy do naczynia.

6. Mięso pieczemy 1 godzinę na 1 kilogram mięsa w temperaturze 180 stopni. Przykład: jeśli szynka warzy 2,5 kilograma to pieczemy ją 2,5 godziny.

Wypróbuj także inne przepisy na peklowane wędliny domowe, np. schab suszony dojrzewający w przyprawach czy karkówka pieczona w rękawie

bogusia 82
Peklowaną szynkę z rozmarynem kroimy gdy jest jeszcze schłodzona.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

iziona 30.06.2015 15:22
Cudna szyneczka
mirosława4 30.06.2015 13:54
smaczna domowa wędlinka
Renataj 30.06.2015 13:41
Wspaniale się prezentuje i pewnie równie dobrze smakuje:)
Ewa104 30.06.2015 13:21
Robię prawie identycznie.Uwielbiam ją.
jagoda5913 30.06.2015 11:09
Super pomysł
Wacław 30.06.2015 10:56
pyszna do bułeczek z masełkiem ;-)
bertpvd 30.06.2015 10:40
pyszna szyneczka
Maridka19 30.06.2015 09:44
Ja również od czasu do czasu robię takie szynki i są bardzo smaczne :)
Aleksandra/Olcia 30.06.2015 09:28
mmm wyobrażam sobie jej smak i zapach
Wafelek2601 30.06.2015 08:29
pyszna szyneczka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat