Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki
-
szynka wieprzowa
2,5 kilograma
Zalewa
-
woda
2,5-3 litry -
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat
100 gram -
kolendra
1 łyżka -
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżka -
rozmaryn
1,5 łyżki -
Owoc jałowca cały Prymat
5 sztuk -
ziele angielskie
8 sztuk -
Liść laurowy suszony Prymat
8 sztuk -
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
15 sztuk -
cukier
2 łyżki -
czosnek
5 ząbków
Przepis i sposób przygotowania Peklowana szynka z rozmarynem
Sprawdzony przepis na wędlinę domową - soczystą i pełną aromatu peklowaną szynkę.
Dowiedz się:
- jakich przypraw użyć do marynaty?
- jak peklować szynkę?
- gdzie i w czym przechowywać peklowaną szynkę?
- jak długo i w jakiej temperaturze piec zapeklowane mięso?
1. W moździerzu ucieramy rozmaryn, goździki, kolendrę, jałowiec, ziele angielskie, liście laurowe, paprykę słodką i pieprz.
2. Przekładamy do garnka w którym będziemy peklować szynkę i zalewamy gorącą wodą, odstawiamy do ostudzenia. Dodajemy sól peklową, cukier, przeciśnięte ząbki czosnku. Dokładnie mieszamy i wkładamy mięso. Przykrywamy.
3. Wstawiamy mięso do lodówki na 7 dni. Codziennie obracamy je na drugą stronę.
4. Po tym czasie mięso wyjmujemy z zalewy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Wkładamy mięso do siatki, zawiązujemy mocno i dokładnie końce siatki.
5. Szynkę wkładamy do rękawa do pieczenia, spinamy zapinką i przekładamy do naczynia.
6. Mięso pieczemy 1 godzinę na 1 kilogram mięsa w temperaturze 180 stopni. Przykład: jeśli szynka warzy 2,5 kilograma to pieczemy ją 2,5 godziny.
Wypróbuj także inne przepisy na peklowane wędliny domowe, np. schab suszony dojrzewający w przyprawach czy karkówka pieczona w rękawie.
Peklowaną szynkę z rozmarynem kroimy gdy jest jeszcze schłodzona.![]()
Komentarze (12)
Załaduj więcej komentarzy (2)