Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Peklowana szynka z rozmarynem

5.0
(27)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Soczysta szynka peklowana w aromatycznych przyprawach: z rozmarynem, goździkami, kolendrą, słodką papryką czy zielem angielskim. Poznaj sprawdzony sposób jak peklować szynkę domowym sposobem. 

Składniki:

Składniki

szynka wieprzowa 2,5 kilograma

Zalewa

woda 2,5-3 litry
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 100 gram
kolendra 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
rozmaryn 1,5 łyżki
Owoc jałowca cały Prymat 5 sztuk
ziele angielskie 8 sztuk
Liść laurowy suszony Prymat 8 sztuk
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 15 sztuk
cukier 2 łyżki
czosnek 5 ząbków

Porada

Peklowaną szynkę z rozmarynem kroimy gdy jest jeszcze schłodzona.

Przepis i sposób przygotowania na: Peklowana szynka z rozmarynem

Sprawdzony przepis na wędlinę domową - soczystą i pełną aromatu peklowaną szynkę.

Dowiedz się:

  • jakich przypraw użyć do marynaty?
  • jak peklować szynkę?
  • gdzie i w czym przechowywać peklowaną szynkę?
  • jak długo i w jakiej temperaturze piec zapeklowane mięso? 

1. W moździerzu ucieramy rozmaryn, goździki, kolendrę, jałowiec, ziele angielskie, liście laurowe, paprykę słodką i pieprz.

2. Przekładamy do garnka w którym będziemy peklować szynkę i zalewamy gorącą wodą, odstawiamy do ostudzenia. Dodajemy sól peklową, cukier, przeciśnięte ząbki czosnku. Dokładnie mieszamy i wkładamy mięso. Przykrywamy.

3. Wstawiamy mięso do lodówki na 7 dni. Codziennie obracamy je na drugą stronę.

4. Po tym czasie mięso wyjmujemy z zalewy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Wkładamy mięso do siatki, zawiązujemy mocno i dokładnie końce siatki.

5. Szynkę wkładamy do rękawa do pieczenia, spinamy zapinką i przekładamy do naczynia.

6. Mięso pieczemy 1 godzinę na 1 kilogram mięsa w temperaturze 180 stopni. Przykład: jeśli szynka warzy 2,5 kilograma to pieczemy ją 2,5 godziny.

Wypróbuj także inne przepisy na peklowane wędliny domowe, np. schab suszony dojrzewający w przyprawach czy karkówka pieczona w rękawie

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 30.06.2015 15:22
Cudna szyneczka
mirosława4 30.06.2015 13:54
smaczna domowa wędlinka
Renataj 30.06.2015 13:41
Wspaniale się prezentuje i pewnie równie dobrze smakuje:)
Ewa104 30.06.2015 13:21
Robię prawie identycznie.Uwielbiam ją.
jagoda5913 30.06.2015 11:09
Super pomysł
Wacław 30.06.2015 10:56
pyszna do bułeczek z masełkiem ;-)
bertpvd 30.06.2015 10:40
pyszna szyneczka
Maridka19 30.06.2015 09:44
Ja również od czasu do czasu robię takie szynki i są bardzo smaczne :)
Aleksandra/Olcia 30.06.2015 09:28
mmm wyobrażam sobie jej smak i zapach
Wafelek2601 30.06.2015 08:29
pyszna szyneczka
norweska20 30.06.2015 00:36
apetyczna szyneczka
Beatris 29.06.2015 23:41
Wspaniale przygotowana szyneczka:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak