Pekińska zupa pikantno-kwaśna

Pekińska zupa pikantno-kwaśna

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bulion

    1,5 l
  • pieczarki

    5 szt
  • marchew

    1 szt
  • bambus pokrojony

    2 łyżki
  • cebula

    1 szt
  • smalec

    1,5 łyżki
  • imbir świeży

    2 cm
  • sos sojowy

    5 łyżek
  • mąka ziemniaczana

    3 łyżki
  • ocet 10 %

    5 łyżek
  • chili pieprz cayenne

    1/2 łyżeczki
  • jajko

    1 szt
  • schab

    250 g
  • pieprz czarny mielony

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Schab myjemy i kroimy w cienkie paski. Bulion wlewamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia, dorzucamy pokrojony schab i na małym ogniu doprowadzamy do zagotowania.
Marchewkę kroimy w słupki, pieczarki w cienkie plasterki i również wrzucamy do zupy.
Na patelni rozgrzewamy smalec i smażymy na nim cebulę pokrojoną w piórka, aż będzie szklista, po czym dodajemy ją do zupy.
Imbir obieramy ze skórki i kroimy w cieniuteńkie paseczki, dodajemy do zupy, razem z bambusem. Wszystko gotujemy razem około 15 minut.
W miseczce mieszamy mąkę ziemniaczaną z sosem sojowym, przyprawami, octem i 2-3 łyżkami zimnej wody. Do gorącej zupy wlewamy zawartość miseczki, cały czas mieszając. Po chwili, gdy zupa zgęstnieje powoli dodajemy do niej roztrzepane jajko. Powstanie nam coś w rodzaju cienkiego makaronu. Delikatnie zamieszać i od razu podawać.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

teresa18

07.02.2014 18:17
Świetną zupka

Marlenka.S

07.02.2014 16:19
bardzo smaczna zupka

sylwia_sl

07.02.2014 12:51
Od razu mam ochotę zjeść taką pachnącą orientem zupkę

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat