Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pekińska parzybroda

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta pekińska 1/2 główki
cebula 4 szt
ziemniaki 6 szt
wędzona słonina 10 dag
kminek 1 łyżeczka
sos sojowy 2 łyżeczki
pieprz do smaku
sól do smaku
boczek wędzony 25 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Pekińska parzybroda

Ziemniaki obierz, pokrój w ćwiartki i ugotuj w osolonej wodzie.
Słoninę pokrój w kosteczkę, podsmaż na największej patelni, jaką masz. W międzyczasie obierz cebule i pokrój je w półplasterki.
Do słoniny dorzuć pokrojony na plasterki boczek, przesmaż dosłownie chwilę i wsyp cebulę. Przypraw połową łyżeczki soli i smaż aż do zeszklenia.
Połowę kapusty pekińskiej przekrój wzdłuż i posiekaj na paski. Wrzuć na patelnię z pozostałymi składnikami, dodaj kminek i sos sojowy (jeśli chcesz, możesz teraz wrzucić plasterki kiełbasy). Nakryj pokrywką i duś przez pół godziny na średnim ogniu.
Do gotowej kapusty dodaj pokrojone na mniejsze cząstki ziemniaki, przypraw świeżo mielonym pieprzem (około pół łyżeczki). Smaż bez pokrywki przez 5 minut często mieszając. Podawaj gorące – niech parzy brodę :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 14.07.2013 11:02
wygląda świetnie
iziona 15.06.2013 07:43
Kiedyś robiłam coś podobnego z białej kapusty, właśnie mi przypomniałaś o tym daniu. Piekne zdjęcia
Gary Michy 14.06.2013 23:23
Bardzo apetyczna parzybroda :)
Ola1984 14.06.2013 20:31
Bardzo fajny przepis i fajne danie. Ale u mnie parzybrodą nazywa się zupę - kapuśniak :)
Monika10 14.06.2013 20:05
smacznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak