Peene z wędzonym boczkiem i zielonym groszkiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • boczek wędzony

    100 g
  • czosnek

    1 ząbek
  • śmietana do sosów

    100 ml
  • zielony groszek

  • parmezan starty

    2 łyżeczki
  • parmezan starty

    3 łyżki
  • bulion warzywny

    150 ml
  • makaron penne

    200 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zaczynamy od wstawienia makaronu - będzie gotowy akurat, gdy skończymy sos.
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z drobno posiekanym ząbkiem czosnku (polecam użyć patelnię teflonową). Gdy już się zarumieni wlewamy bulion i śmietankę. Przez chwilę gotujemy i dodajemy grubo starty parmezan. Gdy się rozpuści Wrzucamy groszek i delikatnie mieszając chwilę gotujemy. W razie potrzeby doprawiamy pieprzem.
Przed podaniem każdą porcję ozdabiamy drobno startym parmezanem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
smakowita 17.07.2012 20:17
zapowiada się bardzo pysznie !
Goya 18.10.2011 12:48
super
Goya 18.10.2011 12:48
super
Hanna11 24.07.2011 13:54
smakowitości:)
Natalia/tubisiek 07.03.2011 19:55
na pewno smaczne :)
aranka 16.10.2010 11:38
pychotka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat