Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pęczotto z pieczarkami i serem

2.0
(8)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Danie z kaszy pęczak przygotowane jak risotto, z dodatkiem pieczarek, śmietany, sera gouda i parmezanu. Kremowy sos cudownie otula każde ziarenko, a parmezan doskonale podbija smak. Polecam na zimowy obiad, bo cudownie rozgrzewa.

Składniki:

kasza pęczak 0,5 szklanki
bulion warzywny 0,5 litra
pieczarki 6 sztuk
cebula biała 1 sztuka
olej 1 łyżeczka
śmietana 18% 2 łyżki
parmezan starty 2 łyżki
natka pietruszki 0,5 łyżeczki
tymianek 1 gałązka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 0,5 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 0,5 łyżeczki
ser gouda 2 łyżki
jajko 1 sztuka
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pęczotto z pieczarkami i serem

Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w piórka, posolić i usmażyć na oleju.
W garnku rozgrzać masło, dodać kaszę i podsmażać na małym ogniu. Wlać pół szklanki bulionu i mieszając czekać aż kasza wchłonie cały bulion. Następnie dolać kolejne pół szklanki. Postępować tak aż zużyjemy cały bulion.

Po tym czasie dodać pieczarki z cebulą i wszystko wymieszać. Dodać tymianek, sól i pieprz. Następnie jajko wymieszać ze śmietaną i serem gouda. Dodać do kaszy i delikatnie podgrzewać aż sos zgęstnieje, ale tak aby nie zagotować jajka. Podawać gorące posypane natką pietruszki i parmezanem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak