Pęczotto z dynią i borowikami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dynia

    500 g
  • cebula

    1 szt.
  • czosnek

    1 ząbek
  • masło

    2 łyżki
  • olej

    1-2 łyżki
  • pęczak

    1 szkl.
  • borowiki

    10 g
  • bulion warzywny

    2 szkl.
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Borowiki namaczamy w małej ilości wody (ok. 1 szkl.) na noc.
Następnie borowiki w wodzie z moczenia zagotowujemy. Odsączamy, ale zachowujemy wodę spod moczenia.
Na patelnię wlewamy olej i szklimy cebulę pokrojoną w kosteczkę.
Do zeszklonej cebuli dodajemy drobno posiekany czosnek i borowiki i smażymy ok. 1 minuty.
Do cebuli z borowikami wsypujemy pęczak i przesmażamy ok. 2 minut.
Wlewamy ok. 1 szkl. bulionu i gotujemy na wolnym ogniu aż kasza wchłonie płyn, mieszając co jakiś czas.
Następną porcję płynu (wodę spod moczenia grzybów) wlewamy dopiero jak kasza wchłonie poprzednią porcję.
Wlewamy ostatnią porcję bulionu.
Dynię kroimy w kostkę, przesmażamy chwilę na 1 łyżce masła i dodajemy do pęczotta.
Całość chwilę gotujemy, aż kasza wchłonie cały płyn a dynia będzie miękka, ale nie rozgotowana, kasza powinna być lekko al dente.
Na koniec gotowania dodajemy resztę masła, listki świeżego tymianku i doprawiamy do smaku pieprzem świeżo mielonym i ewentualnie solą.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 29.11.2016 17:15
Pysznie wygląda
ttrytka 03.12.2015 12:45
pyszna potrawa z dynią
Ada-Gaba 26.06.2015 21:59
smaczny obiadek
Mniam 13.11.2013 16:44
Świetne połączenie smaków. Danie warte wypróbowania:)
mufinka79 12.11.2013 19:19
Dziękuję bardzo :)
Izabela9 12.11.2013 18:11
Bardzo fajny pomysł.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat