Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pęczotto z burakami

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

1/2 szklanki kaszy pęczak
600 ml bulionu warzywnego
1 średni burak
1 mała czerwona cebula
4 łyżki czerwonego wytrawnego wina
1 łyżka soku z cytryny
1 ząbek czosnku
parę gałązek świeżego tymianku
2 łyżki masła
migdały w płatkach
kawałek twardego sera koziego
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pęczotto z burakami

Buraka pieczemy w folii aluminiowej, około 30 minut w 180 stopniach. Po tym czasie, obieramy go ze skórki i trzemy na tarce na grubych oczkach. Na 1 łyżce masła smażymy pokrojoną w małą kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek. Po chwili dodajemy surową kaszę i smażymy minutę, dokładamy buraki i wino. Całość zalewamy 1 chochlą bulionu warzywnego, gotujemy tak długo aż kasza wchłonie płyn, dolewamy znowu bulion, gotujemy. Wykonujemy te same czynności, do momentu aż kasza się ugotuje. Trzeba pamiętać o częstym mieszaniu pęczotto i pilnowaniu, żeby kasza nie przywarła do dna garnka. Pod koniec wrzucamy tymianek, solimy, pieprzymy, dodajemy sok z cytryny. Po ściągnięciu z ognia, dodajemy jeszcze 1 łyżkę masła, mieszamy. Wykładamy na talerze, posypując całość startym kozim serem, płatkami migdałów i tymiankiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kokoszka
kokoszka 22.02.2017 17:07
super to wygląda
jan_mag 17.02.2017 10:46
Świetna propozycja
Bernadeta1 16.02.2017 20:52
smaczne jedzonko
Patrycja33 16.02.2017 14:31
w tym stylu jeszcze nie jadłam, ciekawy przepis:)
AZgotuj 16.02.2017 13:33
cudowne! smaczne!
Laila2786 16.02.2017 12:39
syte i smaczne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak