Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pęczotto grzybowe z kurczakiem i zielonym groszkiem

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kasza pęczak 1 szklanka
filet z kurczaka 2 sztuki
por
marchew
czosnek 2 ząbki
olej 2 łyżki
groszek mrożony 0,5 szklanki
grzyby suszone 1 szklanka
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
tymianek
Papryka słodka mielona Prymat
masło 1 łyżka
parmezan 2-3 łyżki

Porada

Zamiast suszonych grzybów można użyć świeżych.

Przepis i sposób przygotowania na: Pęczotto grzybowe z kurczakiem i zielonym groszkiem

Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i papryką słodką.

Marchew obieramy kroimy w kosteczkę, por myjemy, kroimy w pół krążki. Czosnek obieramy, drobno siekamy.

W garnku rozgrzewamy olej, smażymy kurczaka, następnie wyjmujemy na talerzyk.

Na tym samym tłuszczu smażymy por i marchew ok 5 minut, dodajemy grzyby, pęczak, zalewamy bulionem stopniowo, najpierw szklankę, później dolewamy gdy pęczak wchłonie wodę. Kasze gotujemy tak ok 20 minut. Na koniec dodajemy zielony groszek, kurczaka, masło oraz stary parmezan. Podajemy od razu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 08.09.2015 13:45
super wygląda !
bertpvd 08.09.2015 09:50
fajny pomysł
adelajda 08.09.2015 09:37
Pyszny obiadek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak