Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pęczak zapiekany z grzybami

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kasza pęczak 25 dkg
ser feta 10 dkg
ser pleśniowy 10 dkg
grzyby świeże 30 dkg
jajko 2 sztuki
masło 2 łyżki
sól do smaku 4 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 3 szczypty
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pęczak zapiekany z grzybami

Kasze zalać wodą tak, by było 2 cm wody nad kaszą, dodać łyżkę masła i szczyptę soli.
Gotować kaszę około 20 minut, odstawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na 30 minut.
Grzyby rozmrozić, pokroić, podsmażyć na łyżce masła z odrobiną soli.
Sery pokroić w kostkę.
Do wystudzonej kaszy dodać pokrojone sery, podsmażone grzyby, wbić jajka, doprawić pieprzem, odrobiną soli, wymieszać.
Wysmarować naczynie do zapiekanek, oprószyć bułką tartą.
Przełożyć kaszę do naczynia. Posypać mielonym pieprzem .
Piec w temperaturze 175 stopni około 45 minut.
Przed podaniem posypać zieloną pietruszką.
SMACZNEGO!!!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 05.06.2014 10:17
jaka fajna kasza z grzybksmi
Kejti 05.06.2014 00:30
Musi byś pyszne :-)
kasienka23 04.06.2014 18:07
ciekawe danie!
Pietruszka 04.06.2014 15:17
fajna zapiekanka
Pyszota 04.06.2014 14:52
pysznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak