Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pęczak z oliwkami, serem żółtym i grillowanym kurczakiem

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1
czosnek 2 ząbki
olej rzepakowy 2 łyżki
sól
pieprz
papryka czerwona 0,5 sztuki
migdały 50 g
oliwki zielone garść
pierś z kurczaka 2 sztuki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
ser żółty 80 g
pęczak 1 szklanka
bulion 600 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Pęczak z oliwkami, serem żółtym i grillowanym kurczakiem

Piersi z kurczak kroimy wzdłóż na pół, tak aby otrzymać 4 plastry, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką w proszku.

Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek drobno siekamy, podsmażamy na łyżce oleju. Dodajemy przepłukaną kaszę pęczak, przyprawiamy solą, pieprzem, zalewamy bulionem lub wrzątkiem. Gotujemy na małym ogniu do wchłonięcia płynów.

W międzyczasie kroimy ser i paprykę w drobną kostkę, oliwki w pół krążki.

Rozgrzewamy mocno patelnię, grillujemy kurczaka.

Do ugotowanego pęczaku, dodajemy paprykę, oliwki, ser żółty, posiekane migdały, mieszamy. Kurczaka kroimy w paski.

Na talerz nakładamy kaszę , na górę układamy kawałki kurczaka oraz odrobinę sera.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 04.01.2014 16:11
ciekawe danie na talerzu..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak