Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pęczak jęczmienny z sosem grzybowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza pęczak 1 szkl
woda 2 szkl
borowiki suszone 1 garść
woda 3 szkl
kostka rosołowa 1/2 szt
śmietana 2 łyżki
mąka 1 łyżka
pieprz
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Pęczak jęczmienny z sosem grzybowym

Grzyby zalać 3 szkl wody i pozostawić na kilka godzin lub na całą noc, a następnie gotować w tej samej wodzie do miękkości. Gdy będą miękkie, wyjąć je i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie ponownie wrzucić do wody, dodać kostkę grzybową i zagotować. W niewielkiej ilości wody rozmieszać mąkę i dodać do sosu, mieszając aby nie powstały grudki. Na koniec dodać śmietanę oraz doprawić do smaku pieprzem oraz solą. Pęcak przepłukać w zimnej wodzie, następnie zalać 2 szkl gorącej wodą i gotować 30 min na małym ogniu, aż do całkowitego odparowania wody, a następnie wyłączyć i przykryć grubym kocem pozostawiając jeszcze na 15 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 18.07.2015 23:26
Zdrowy obiad.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak