Pchełki pszenno-żytnie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże świeże

    50 g
  • cukier

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    250 g
  • mąka żytnia

    250 g
  • woda

    250 ml
  • oliwa

    3 łyżki
  • sól

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski wlewamy mleko, cukier i drożdże. Mieszamy,aż drożdże się rozpuszczą. Odstawiamy na kilka minut, by drożdże zaczęły pracować. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy starannie, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto, które nie będzie się nam kleiło do rąk. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na jakieś 20 minut. Starajmy się wybrać do tego jakieś ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10-12 części. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze układamy nasze bułeczki i odstawiamy ponownie, aby wyrosło .Po upływie około 20-30 minut pieczemy bułeczki w temperaturze 200 stopni około 20 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IKrakowianka 17.01.2012 15:16
super chrupiące :)
Kas2 16.01.2012 19:02
świetny pomysł
ziutula 29.12.2011 12:55
fajne te pchełki.... a co u kotków?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat