Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pawlova z kremem patisier

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

beza

białko 1/2 szklanki
cukier 180 g
mąka ziemniaczana 1 łyżka
ocet winny 1 łyżka
sól 1 szczypta

krem

mleko 3,2% 300 ml
żółtko jajek 3 sztuki
cukier 30 g
laska wanilii 1 sztuka
mąka pszenna 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
masło 20 g
śmietana 30% 1/3 szklanki ubitej
truskawki 29 dkg
mięta 1 do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Pawlova z kremem patisier

Kroki postępowania

1

Białka dobrze jak mają temperaturę pokojową. Ubijam na sztywno ze szczyptą soli, dodaję stopniowo łyżka po łyżce cukier ale dopiero wtedy jak poprzedni się rozpuści. Na końcu dodaję ocet winny, mąkę ziemniaczaną i chwile jeszcze miksuję. Beza musi być lśniąca i bardzo sztywna.
Krok 1 - Pawlova z kremem patisier foto
2
Na papierze do pieczenia rysuję okrą o średnicy 18 cm i wylewam na nim bezę formując na środku kopiec. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 120 stopni na 20 minut, po czym zmniejszam temp pieczenia góra dól na 110 stopni i piekę bezę jeszcze około godzinę. Beza nie ma ściemnieć, ma być chrupiąca z wierzchu a w środku miękka. Po tym czasie wyłączam piekarnik, uchylam drzwiczki i zostawiam w nim pavlovą aż wystygnie.
Krok 2 - Pawlova z kremem patisier foto
3
Krem :
Żółtka ubijam z cukrem, dodaję do nich mąkę pszenną i ziemniaczaną.
Krok 3 - Pawlova z kremem patisier foto
4

Mleko zagotowuję z laską wanilii przekrojoną wzdłuż.Mleko zdejmuję z ognia, wyjmuję wanilię i wlewam gorące do ubitych jaj szybko mieszając.
Krok 4 - Pawlova z kremem patisier foto
5
Przelewam do garnka i na wolnym ogniu krem gotuję aż pojawią się bąbelki. Wyłączam gaz i dodaję masło, mieszam. Gdy krem wyjdzie nam za gęsty można dodać do niego kremówkę ubitą i chwilę miksować. Oczywiście śmietanę dodajemy do kremu zimnego.
Krok 5 - Pawlova z kremem patisier foto
6
Pavlową najlepiej upiec dzień wcześniej.Dekoruję kremem i truskawkami oraz miętą.

Krok 6 - Pawlova z kremem patisier foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ania2610 17.04.2017 16:07
uczta dla podniebienia :)
ben-ka 17.04.2017 11:54
Uwielbiam tą słodkość !
ilka01 17.04.2017 11:27
pyszności :)
cukiereczek 16.04.2017 20:46
ależ to kuszące
Franciszek 16.04.2017 20:36
Dobre do kawy
Bernadeta1 16.04.2017 18:31
ale pyszności tu u Ciebie
adelajda 16.04.2017 18:22
Super ciacho
Stenka 16.04.2017 17:22
apetycznie wygląda, chetnie bym zjadła
w mojej kuchni 16.04.2017 15:32
iście królewska beza
Wiktoria29 16.04.2017 14:08
uwielbiam.....
Konczi 16.04.2017 13:40
Bardzo smaczna propozycja
Krystyna32 16.04.2017 13:25
pyszności :)
Madzai 16.04.2017 11:43
Wspaniała :)
dodi 16.04.2017 10:33
apetycznie wyglada
Renataj 15.04.2017 23:51
Prezentuje się obłędnie kusząco:)
Bożena Matuszczyk 15.04.2017 23:24
Pyszności , kuszą smakiem i wyglądem;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak