Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pawi ogon

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 3 szklanki
masło lub margaryna 25 dag
kwaśna śmietana 1/2 szklanki
jajko 1 sztuka
cukier puder 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Biszkopt

jajko 6 sztuk
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Krem

mleko 3,2% 1 l
cukier 1 szklanka
jajko 3 sztuki
mąka pszenna 4 łyżki
mąka ziemniaczana 4 łyżki
masło 25 dag

Dodatkowo

czekolada mleczna 1 tabliczka
galaretka wiśniowa 2 sztuki
orzechy włoskie siekane 15 dag
dżem śliwkowy

Porada

Przy rozpuszczaniu czekolady można dodać 3 łyżki mleka.

Przepis i sposób przygotowania na: Pawi ogon

Kroki postępowania

1
Ciasto:
Z wszystkich składników zarobić ciasto. Następnie ciasto schłodzić w lodówce na 3 godziny. Po schłodzeniu podzielić ciastko na 4 części. Z pierwszej upiec placek, a z reszty 3 rolady.
Rolady: Ciasto rozwałkować na wielkość blachy, posmarować dżemem śliwkowym i posypać posiekanymi orzechami.
Piec w 180 st przez ok 30 minut.
Krok 1 - Pawi ogon foto
2
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, następnie dodać żółtka i resztę składników. Ciasto wylać na blachę i piec przez 30 minut w 180 st.
Krok 2 - Pawi ogon foto
3
Krem:
W 1/4 mleka rozmieszać jaja, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Pozostałą część mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Ugotować budyń i ostudzić.
Masło utrzeć i stopniowo dodować budyń. Zmiksować i podzielić na 2 części.

Przygotować galaretki według przepisu na opakowaniu.
Krok 3 - Pawi ogon foto
4
Składanie:
1. Kruchy placek
2. Pierwsza część budyniu
3. Trzy rolady
4. Tężejąca galaretka
5. Druga część kremu
6. Biszkopt
Krok 4 - Pawi ogon foto
5
Czekoladę mleczną (u mnie z orzechami) rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy biszkopt.
Krok 5 - Pawi ogon foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 11.06.2017 11:11
na pewno smakuje tak jak wygląda czyli wyśmienicie
kokoszka
kokoszka 23.02.2017 11:04
super wyglądające ciasto
Ola1984 19.02.2017 10:12
Bardzo apetycznie wygląda ;)
Aleksandra/Olcia 18.02.2017 18:18
nigdy go nie robiłam,wygląda pysznie
Patrycja33 18.02.2017 17:45
super ciacho! nigdy nie jadłam, wygląda smakowicie!
Róża1 18.02.2017 15:56
przepyszne ciacho !!!!!!!!!!!!!!!
dodi 18.02.2017 14:28
apetycznie wygląda
w mojej kuchni 18.02.2017 11:46
same pyszności
Agnieszka-87-25 18.02.2017 08:07
apetyczne ciasto
MagdalenaIC 18.02.2017 01:53
Wygląda pysznie :)
gusia1000 18.02.2017 00:08
Pyszne ciasto.
Ewa Wojtaszko 17.02.2017 22:21
nigdy nie jadłam,,ale z chęcią wypróbuje,ładnie wygląda
Renataj 17.02.2017 21:35
Apetycznie wygląda.
halina17 17.02.2017 21:09
Już dawno nie robiłam tego ciasta :)
ada.la 17.02.2017 20:40
super ciacho
Stenka 17.02.2017 19:56
smaczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak