Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pawi ogon

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na roladki

mąka pszenna 4 szkalnki
margaryna 0,5 kostki
kwaśna śmietana 4 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jajko 3 małe sztuki
cukier puder 0,5 szklanki

dżemy do posmarowania rolad

dżem porzeczkowy 5 łyżek
dżem owocowy 5 łyżek
powidła śliwkowe 5 łyżek

ciasto miodowe na spód i górę ciasta wymiar blachy 24cm/37cm

mąka pszenna 3 sztuki (około 450g)
miód prawdziwy 3 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
jajko 2 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
margaryna 150 gram
cukier puder 0,5 szklanki

krem

mleko 3,2% 1 litr
budyń waniliowy 2 sztuki
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
masło lub margaryna 500 gram
papier do pieczenia 2 prostokąty 24cm/37cm

galaretka

galaretka agrestowa 3 opakowania
woda 1 litr + 3/4 szklanki

Porada

Dekorację można zrobić dowolną.

Przepis i sposób przygotowania na: Pawi ogon

Kroki postępowania

1
Składniki na ciasto do roladek zagniatamy.
Krok 1 - Pawi ogon foto
2
Dzielimy dokładnie na 3 równe części.
Krok 2 - Pawi ogon foto
3
Przygotuj trzy różne smakowe dżemy.
Ciasto rozwałkuj na taką długość w jakiej będziesz robić ciasto,aby roladki były równej długości.Każdą roladkę posmaruj innym dżemem.
Krok 3 - Pawi ogon foto
4
Zwijamy najpierw zwiń roladki lekko do środka a następnie zwijamy od dołu do góry. Tak postępuj z wszystkimi roladkami.
Krok 4 - Pawi ogon foto
5
Zwinięte roladki układamy na papierze na dużej blaszce z piekarnika i pieczemy 30-40 minut w 180 stopniach
Krok 5 - Pawi ogon foto
6
W między czasie przygotuj ciasto miodowe na spód i górę ciasta. Wszystkie składniki zagniatamy.
Krok 6 - Pawi ogon foto
7
Dzielimy na 2 równe części.
Krok 7 - Pawi ogon foto
8
Ciasto rozwałkuj i wyłóż na dwie równe blachy wyłożone papierem do pieczenia. pieczemy około 10 minut w 180 stopniach.
Krok 8 - Pawi ogon foto
9
Krem: odlej 1 szklankę mleka, a resztę zagotuj. W pozostałym mleku rozpuść budyń i maki. Wlej do gotującego mleka i dokładnie wymieszaj. Po wystudzeniu zmiksuj z margaryną. Krem podziel na 3 części
Krok 9 - Pawi ogon foto
10
Jedną część kremu wyłóż na ciasto miodowe.
Krok 10 - Pawi ogon foto
11
Następnie połóż trzy roladki.
Krok 11 - Pawi ogon foto
12
Galaretki wsyp do gorącej 1 litra gorącej wody, wymieszaj i dolej jeszcze 3/4 szklanki zimnej wody.
Krok 12 - Pawi ogon foto
13
Zalej tężejąca galaretką (zostaw pół szklanki galaretki do dekoracji) Pozostaw galaretkę do całkowitego zastygnięcia.
Krok 13 - Pawi ogon foto
14
Następnie posmaruj kremem.
Krok 14 - Pawi ogon foto
15
Płóz na krem ciasto miodowe,a na ciasto wyłóż resztę kremu.
Krok 15 - Pawi ogon foto
16
Udekoruj zimną galaretką tnąc ją lub dziabiąc na kawałeczki i posyp na ciato.
Krok 16 - Pawi ogon foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marta1371 03.01.2017 21:58
Widzę tu talent kulinarny
Marta Ryżek-Kalkowska 23.03.2015 23:09
Bardzo dziękuję .
Klausia 16.11.2014 17:41
wygląda zacnie :)
Marta Ryżek-Kalkowska 06.11.2014 09:34
Monia dzięki : *
monikaT83 05.11.2014 22:45
boskie, boskie, boskie:)
Marta Ryżek-Kalkowska 05.11.2014 18:01
PIĘKNIE DZIĘKUJĘ :)
Renataj 05.11.2014 14:37
Pięknie się prezentuje:)
dagita 05.11.2014 14:16
Podziwiam Ciebie i ciacho :) Ja od dawna się do niego przymierzam ale przerażają mnie te rolady :)
wyattearp 05.11.2014 11:16
pracochłonne ale warte zrobienia
kloruś 05.11.2014 10:39
ależ to pięknie wygląda! masz dar!
Marta Ryżek-Kalkowska 05.11.2014 10:07
dzięki :)))
wwwiolka 05.11.2014 09:59
Bardzo fajny przepis.
Anna20 05.11.2014 07:59
Po prostu super :)
Ola1984 05.11.2014 07:32
Fajne ciacho i tak świątecznie się zrobiło.
Marta Ryżek-Kalkowska 04.11.2014 23:14
cudownie dziękuje :)))
IKrakowianka 04.11.2014 22:52
fenomenalnie wygląda!
barbara11561 04.11.2014 22:45
super ciacho:)
Gracer 04.11.2014 21:42
super przepis
Alex_M 04.11.2014 20:46
fantastyczne :)
Ankha 04.11.2014 20:29
Pieknie sie prezentuje w przekroju
Marta Ryżek-Kalkowska 04.11.2014 20:28
Bardzo mi miło,że wam się podoba :)
Kuchenka 04.11.2014 20:20
przecudne ciacho
Piotr-21 04.11.2014 20:13
extra ciacho
halina17 04.11.2014 20:13
Smaczne ciasto :)
agnieszka214 04.11.2014 19:58
super ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak