Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pavlowa z kiwi

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

beza

białko 6 szt
ocet jabłkowy 2 łyżeczki
cukier 300 g
mąka ziemniaczana 2 łyżeczki

masa

śmietana 30% 1/2 litra
serek mascarpone 250 g
cukier puder 3 łyżki
sok z cytryny 1/2 szt
kiwi 4 szt
migdały siekane

Przepis i sposób przygotowania na: Pavlowa z kiwi

Płatki migdałów prażymy na suchej patelni. Owoce kiwi obieramy i kroimy w plasterki potem na mniejsze części .
Śmietanę 30 procent ubijanym z cukrem pudrem . Mascarpone ubijamy w drugiej misce łączymy zawartość dwóch misek, lekko mieszając szpatułką . Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Białka ubijam na sztywno z solą, dodaje stopniowo cukier cały czas ubijając, dodaję ocet i mąkę. Miksuję masę aż będzie sztywna i błyszcząca. Na blaszkę kładziemy papier do pieczenia. Rysujemy koło o średnicy ok 30 cm. Na okrąg wykładamy bezę za pomocą rękawa cukierniczego - dużą gwiazdka. . Wstawiam do nagrzanego piekarnika, po 5 minutach zmniejszam temperaturę do 130 stopni , pieczemy ok 70 min. Potem studzimy przy otwartych drzwiach piekarnika.
Na zimną bezę wykładamy masę śmietanowa , nakładamy kawałki kiwi i posypujemy migdałami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasienka23 19.06.2014 11:19
pyszna beza!
Aleksandra/Olcia 18.06.2014 22:58
pyszności mniam
Milka100 18.06.2014 22:55
ale pyszności
gosia1988 18.06.2014 21:15
ale kusząco wygląda - a z kiwi jeszcze nie jadłam
pajbek 18.06.2014 19:21
Pyszności :-)
IZABELA29 18.06.2014 17:41
fajnie ,że inna wersja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak