Pavlova z truskawkami i migdałami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • białko

    6 szt
  • cukier puder

    300 g
  • ocet winny

    2 łyżeczki
  • sól do smaku

  • mąka ziemniaczana

    2 łyżeczki
  • truskawki

    1/2 kg
  • migdały siekane

    2 łyżki
  • cukier puder

    1 łyżka
  • mięta liście

  • sos truskawkowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Białka ubijam na sztywno z solą, dodaje stopniowo cukier cały czas ubijając, dodaję ocet i mąkę. Miksuję masę aż będzie sztywna i błyszcząca. Na blaszkę kładziemy papier do pieczenia. Rysujemy koło o średnicy ok 30 cm. Na okrąg wykładamy bezę. Wstawiam do nagrzanego piekarnika, po 5 minutach zmniejszam temperaturę do 130 stopni , pieczemy ok 70 min. Potem studzimy przy otwartych drzwiach piekarnika.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Nakładamy na zimną bezę. Truskawki myjemy kroimy układamy na kremie. Migdały prażymy na patelni. Zimnymi posypujemy torcik. Polewamy sosem truskawkowym i posypujemy cukrem pudrem gronowym. Ozdabiamy listkami mięty i czereśniami koktajlowymi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adelajda 14.06.2014 21:26
lubie ten deser
wwwiolka 14.06.2014 18:11
Bardzo fajny przepis.
patryska76 14.06.2014 11:57
Na pewno rozpływa się w ustach ;)
pestka 14.06.2014 10:46
bardzo smaczny deser
Patriszja 14.06.2014 10:43
pięknie wygląda :)
olkaaa 14.06.2014 10:33
rewelacyjny pomysl
Monika-twin 14.06.2014 10:27
wygląda smakowicie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat