Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pavlova z truskawkami i migdałami

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

białko 6 szt
cukier puder 300 g
ocet winny 2 łyżeczki
sól do smaku
mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
truskawki 1/2 kg
migdały siekane 2 łyżki
cukier puder 1 łyżka
mięta liście
sos truskawkowy

Przepis i sposób przygotowania na: Pavlova z truskawkami i migdałami

Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Białka ubijam na sztywno z solą, dodaje stopniowo cukier cały czas ubijając, dodaję ocet i mąkę. Miksuję masę aż będzie sztywna i błyszcząca. Na blaszkę kładziemy papier do pieczenia. Rysujemy koło o średnicy ok 30 cm. Na okrąg wykładamy bezę. Wstawiam do nagrzanego piekarnika, po 5 minutach zmniejszam temperaturę do 130 stopni , pieczemy ok 70 min. Potem studzimy przy otwartych drzwiach piekarnika.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Nakładamy na zimną bezę. Truskawki myjemy kroimy układamy na kremie. Migdały prażymy na patelni. Zimnymi posypujemy torcik. Polewamy sosem truskawkowym i posypujemy cukrem pudrem gronowym. Ozdabiamy listkami mięty i czereśniami koktajlowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 14.06.2014 21:26
lubie ten deser
wwwiolka 14.06.2014 18:11
Bardzo fajny przepis.
patryska76 14.06.2014 11:57
Na pewno rozpływa się w ustach ;)
pestka 14.06.2014 10:46
bardzo smaczny deser
Patriszja
Patriszja 14.06.2014 10:43
pięknie wygląda :)
olkaaa 14.06.2014 10:33
rewelacyjny pomysl
Monika-twin 14.06.2014 10:27
wygląda smakowicie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak