Pavlova z truskawkami i frużeliną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

beza

  • białka

    6 sztuk
  • cukier

    350 g
  • sól

    1 do smaku
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżeczka
  • ocet

    1 łyżeczka

frużelina

  • truskawki

    30 dkg
  • wanilia

    1 laska
  • woda

    1/2 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka

krem

  • śmietana kremówka

    30 dkg
  • truskawki

    10 do dekoracji
  • mięta liście

    1 do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pavlova z truskawkami i frużeliną foto
Białka ubijam na sztywno z dodatkiem szczypty soli, dodaję po łyżce cukru stopniowo cały czas ubijając. Cukier musi się rozpuścić a białka być błyszczące i gęste, tak że łyżka ciężko w nie wchodzi. Na końcu dodaję ocet i mąkę ziemniaczaną i łącze.
Krok 2 - Pavlova z truskawkami i frużeliną foto
Bezę wylewam na papier do pieczenia, na którym rysuje okrąg o średnicy 21 cm. Na środku robię kopiec wyższy a po bokach mniej masy. Beza i tak rozleje się podczas pieczenia trochę.
Krok 3 - Pavlova z truskawkami i frużeliną foto
Blaszkę z bezą wkładam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni, po pięciu minutach zmniejszam do 140 stopni i piekę 1 godzinę i 20 minut funkcja góra dół. W trakcie pieczenia obracam bezę co jakiś czas żeby równo się przypiekła, ale nie ma brązowieć. Jak zacznie brązowieć nakrywam ją folia aluminiową.Po wyłączeniu kuchenki zostawiam ją na noc w piekarniku do wysuszenia przy uchylonych drzwiach. Beza w środku ma być miękka a na zewnątrz twarda. Beza podczas pieczenia popęka.

Krok 4 - Pavlova z truskawkami i frużeliną foto



Frużelina:

Truskawki kroję na pół , przekładam do garnka, wlewam wodę, dodaję przekrojoną laskę wanilii i gotuję dosłownie chwile aż truskawki zrobią się miękkie. Mąkę rozpuszczam w trzech łyżkach wody i dodaję do gotujących się truskawek. Chwile mieszam i wyłączam gaz. Odstawiam do przestygnięcia.
Krok 5 - Pavlova z truskawkami i frużeliną foto
Śmietanę kremówkę schłodzoną miksuję mikserem, nie dodaję cukru bo beza jest słodka.
Krok 6 - Pavlova z truskawkami i frużeliną foto
Wykładam na bezę, dekoruję połówkami truskawek. Zimną frużelinę wylewam na pavlową.Dekoruję miętą

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 30.05.2016 22:59
Jaka pyszna musiała być !
luna76 08.11.2015 10:15
obłędnie wygląda!!!
Ewa Wojtaszko 07.11.2015 22:24
wspaniały deser !
wyattearp 07.11.2015 19:28
uwielbiam truskawki z bezą
Grazyna0211 07.11.2015 16:27
przyjemnie słodko się zrobiło
marzut 07.11.2015 15:53
super przepis
Wiesława1 07.11.2015 13:12
Uwielbiam ten deser
Aannkaa82 07.11.2015 10:55
Uwielbiam takie deserki :)
Agnieszka-87-25 07.11.2015 08:15
prawdziwa rozkosz
agaK. 07.11.2015 00:28
WOW- mega pyszność.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat