Pavlova z owocami lata

Pavlova z owocami lata

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • białko

    4 szt
  • sól

    1 szczypta
  • cukier drobny

    3/4 szkl
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • śmietana 36%

    200 ml
  • mascarpone

    100 g
  • cukier puder

    2 lyżki
  • owoce sezonowe

    200 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

BEZA:

Piekarnik nagrzewamy do 180C.

Zimne białka ubijamy na sztywno! ze szczyptą soli.

Stopniowo , po 1 łyżce dodajemy cukier cały czas ubijając , by cukier dobrze się roztopił.

Nie przerywając ubijania dodajemy sok cytrynowy i mąkę.

Miksujemy jeszcze 2 minuty.

Na blasze wyłożone papierem do pieczenia rysujemy okrąg.

Wypełniamy do masą bezową , podnosząc boki do góry.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika.

Po 5 minutach temperaturę zmniejszamy do 120C i w pieczemy bezę ok.70 minut.

Po upieczeniu pozostawiamy bezę w uchylonym piekarniku na ok. 2-3 godziny do wyschnięcia.

KREM:

Mascarpone miksujemy z cukrem na gładką kremową masę.

Śmietanę ubijamy na sztywno.

Mieszamy z mascarpone.

CAŁOŚĆ:

Przygotowanym kremem wypełniamy zagłębienie bezy.

Dekorujemy świeżymi owocami.

Zajadamy!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ostra Na Słodko 14.08.2013 16:15
Gorąco polecam!!!
Agata3 14.08.2013 15:00
Super deser ;)
Andrzej8 14.08.2013 14:46
chętnie bym spróbował tego cuda
joanna30 14.08.2013 13:10
Wspaniały deser :)
V_kuchareczka 14.08.2013 12:16
pysznie wygląda
Adamorek 14.08.2013 11:04
wspaniały deser
Janina 14.08.2013 10:56
Pyszności;)
IwonaDD 14.08.2013 10:28
rewelacja!!!!!!!!
Olga_SK 14.08.2013 10:23
I to mój weekendowy plan :) cudnie się prezentuje!
Mniam 14.08.2013 09:50
Super, muszę coś takiego zrobić.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat