Przepis i sposób przygotowania na: Pavlova z owocami lata
Piekarnik nagrzewamy do 180C.
Zimne białka ubijamy na sztywno! ze szczyptą soli.
Stopniowo , po 1 łyżce dodajemy cukier cały czas ubijając , by cukier dobrze się roztopił.
Nie przerywając ubijania dodajemy sok cytrynowy i mąkę.
Miksujemy jeszcze 2 minuty.
Na blasze wyłożone papierem do pieczenia rysujemy okrąg.
Wypełniamy do masą bezową , podnosząc boki do góry.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Po 5 minutach temperaturę zmniejszamy do 120C i w pieczemy bezę ok.70 minut.
Po upieczeniu pozostawiamy bezę w uchylonym piekarniku na ok. 2-3 godziny do wyschnięcia.
KREM:
Mascarpone miksujemy z cukrem na gładką kremową masę.
Śmietanę ubijamy na sztywno.
Mieszamy z mascarpone.
CAŁOŚĆ:
Przygotowanym kremem wypełniamy zagłębienie bezy.
Dekorujemy świeżymi owocami.
Zajadamy!