Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pavlova z owocami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 160 gram
cukier biały 210 gram
mąka ziemniaczana 1 łyżka
ocet winny 2 łyżeczki
ponadto :
śmietan fix 1 sztuka
kremówka 200 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Pavlova z owocami

Nastawić piekarnik na 165 stopni.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a na papierze odrysować koło od tortownicy o śr. 22 centymetry i odwrócić papier do góry nogami (by ołówek nie odbił się na bezie).

Z białek ubić sztywną pianę, a kiedy już taka będzie stopniowo (po około 2 łyżki) wsypywać cukier, cały czas ubijając. Kiedy dodamy cały cukier masa ma być klejąca, lśniąca i sztywna. Pod koniec ubijania dodać mąkę, ocet i chwilę podmiksować.

Bezę rozsmarować w obrębie odrysowanego koła, tworząc boki nieco wyższe, wstawić blachę do piekarnika i piec 10 minut. Zmniejszyć temperaturę do 70 stopni i suszyć bezę godzinę.

Wyjąć z piekarnika i delikatnie przełożyć ją z papieru do pieczenia na paterę lub duży talerz - w razie potrzeby pomóc sobie drewniana łopatką.



Ze śmietanki z dodatkiem śmietan-fixu ubić pianę i rozłożyć ją na bezie, zostawiając odstęp od brzegów.

Na bedę rozłożyć osuszone owoce. Podawać od razu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 26.08.2013 16:12
najlpesze ciasto
czarnyaniol1990 30.09.2012 18:22
miałam okazje jesc taka -pyszna :)
mela25 30.09.2012 18:20
Robiłam , pychotka !!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak