Przepis i sposób przygotowania na: Pavlova z owocami
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a na papierze odrysować koło od tortownicy o śr. 22 centymetry i odwrócić papier do góry nogami (by ołówek nie odbił się na bezie).
Z białek ubić sztywną pianę, a kiedy już taka będzie stopniowo (po około 2 łyżki) wsypywać cukier, cały czas ubijając. Kiedy dodamy cały cukier masa ma być klejąca, lśniąca i sztywna. Pod koniec ubijania dodać mąkę, ocet i chwilę podmiksować.
Bezę rozsmarować w obrębie odrysowanego koła, tworząc boki nieco wyższe, wstawić blachę do piekarnika i piec 10 minut. Zmniejszyć temperaturę do 70 stopni i suszyć bezę godzinę.
Wyjąć z piekarnika i delikatnie przełożyć ją z papieru do pieczenia na paterę lub duży talerz - w razie potrzeby pomóc sobie drewniana łopatką.
Ze śmietanki z dodatkiem śmietan-fixu ubić pianę i rozłożyć ją na bezie, zostawiając odstęp od brzegów.
Na bedę rozłożyć osuszone owoce. Podawać od razu.