Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pavlova z kremem kakaowym

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

beza

białko 7 szt
cukier puder 2 szkl
ocet winny 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
sól 1 szczypta

krem

śmietana 30% 300 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
kakao 2 łyżki

dodatkowo

truskawki 200 g
polewa czekoladowa

Przepis i sposób przygotowania na: Pavlova z kremem kakaowym

1.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na puch i partiami dodajemy cukier. Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca mieszamy z mąką ziemniaczaną i octem. Przekładamy na blaszkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Potem zmniejszamy gaz do minimum i uchylamy drzwiczki piekarnika na około 2 godziny. Bezę studzimy w piekarniku.
Kakao zalewamy niewielką ilością wrzątku i studzimy. Żelatynę zalewamy ok 1/3 szklanki mleka, a kiedy napęcznieje rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietankę miksujemy na sztywno, dodajemy kakao i żelatynę. Miksujemy na jednolita masę. Możemy odstawić do lodówki aby zaczęła tężeć.
Na bezę wykładamy krem, dekorujemy truskawkami i polewą. Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Madzai 17.09.2015 07:48
Ale pyszna mniam
Iwusia 16.09.2015 23:24
wspaniale wygląda, bardzo apetycznie
Stenka 16.09.2015 21:58
apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak