Przepis i sposób przygotowania na: Pavlova z kremem kakaowym
Białka ubijamy ze szczyptą soli na puch i partiami dodajemy cukier. Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca mieszamy z mąką ziemniaczaną i octem. Przekładamy na blaszkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Potem zmniejszamy gaz do minimum i uchylamy drzwiczki piekarnika na około 2 godziny. Bezę studzimy w piekarniku.
Kakao zalewamy niewielką ilością wrzątku i studzimy. Żelatynę zalewamy ok 1/3 szklanki mleka, a kiedy napęcznieje rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietankę miksujemy na sztywno, dodajemy kakao i żelatynę. Miksujemy na jednolita masę. Możemy odstawić do lodówki aby zaczęła tężeć.
Na bezę wykładamy krem, dekorujemy truskawkami i polewą. Smacznego :)