Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pavlova z bananami i czekoladą

3.0
(16)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 4 sztuki
cukier puder 250 gramów
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
śmietana 30% 100 ml
banan 1 sztuka
gorzka czekolada kruszona garść
sok z cytryny do smaku
ocet ryżowy 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pavlova z bananami i czekoladą

Ten deser "chodził" za mną od dawna. Chrupiąca z zewnątrz, puszysta, piankowa w środku... Uwielbiam bezy w każdej postaci i nareszcie nauczyłam się je robić sama! Sekretem jest czas - długo, w niewielkiej temperaturze (max 100 stopni).
Inna sztuczka to obrysowanie na papierze do pieczenia okręgu, w którym ma się mieścić beza. Nie wiem dokładnie na czym ma polegać ta sztuczka, ale bez odrysowania żadna beza mi nie wyszła :/




Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 120 stopni.
Blaszkę wyściel papierem do pieczenia i odrysuj na nim krąg (ok. 20 cm).

Ubij białka na sztywną pianę.
Porcjami, łyżką dodawaj cukier puder, bardzo powoli. Dopiero, kiedy idealnie wymieszasz każdą porcję cukru z jajkami, dodawaj kolejną. Po dodaniu całej ilości cukru (jeśli dasz mniej, beza może nie wyjść taka, jak powinna), dodaj mąką ziemniaczaną i ubijaj całość przez około 3 minuty. Dodaj ocet i ubijaj jeszcze przez minutę.

Wyłóż masę dużą łyżką na odrysowane miejsce na papierze. Delikatnie uformuj (nie za długo, aby beza nie straciła swojej puszystości).

Wstaw bezę do piekarnika i po 30 minutach zmniejsz temperaturę do 100 stopni. Susz w tej temperaturze przez 2-3 godziny.

Ubij śmietanę z niewielką ilością cukru.
Banana pokrój w plastry i skrop sokiem z limonki lub cytryny.

Śmietaną polej środek bezy, na nią układaj plastry banana i posyp całość gorzką czekoladą.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 29.10.2013 15:35
wygląda bardzo elegancko :)
agogo2 08.10.2013 11:08
pyszne, dodane do ksiazki
Jastinka 04.10.2013 13:00
przepyszny deser
Andrzej8 16.09.2013 20:59
naprawdę pyszności
joanna30 16.09.2013 19:33
Pyszności :)
adelajda 16.09.2013 16:29
lubię najbardziej z truskawkami taki deser !!!!!
idealme 16.09.2013 16:24
pyszności :)
Magda24 16.09.2013 16:21
pyszna słodkość
iwi 16.09.2013 15:27
Boski deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak