Przepis i sposób przygotowania na: Pavlova z bananami i czekoladą
Inna sztuczka to obrysowanie na papierze do pieczenia okręgu, w którym ma się mieścić beza. Nie wiem dokładnie na czym ma polegać ta sztuczka, ale bez odrysowania żadna beza mi nie wyszła :/
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 120 stopni.
Blaszkę wyściel papierem do pieczenia i odrysuj na nim krąg (ok. 20 cm).
Ubij białka na sztywną pianę.
Porcjami, łyżką dodawaj cukier puder, bardzo powoli. Dopiero, kiedy idealnie wymieszasz każdą porcję cukru z jajkami, dodawaj kolejną. Po dodaniu całej ilości cukru (jeśli dasz mniej, beza może nie wyjść taka, jak powinna), dodaj mąką ziemniaczaną i ubijaj całość przez około 3 minuty. Dodaj ocet i ubijaj jeszcze przez minutę.
Wyłóż masę dużą łyżką na odrysowane miejsce na papierze. Delikatnie uformuj (nie za długo, aby beza nie straciła swojej puszystości).
Wstaw bezę do piekarnika i po 30 minutach zmniejsz temperaturę do 100 stopni. Susz w tej temperaturze przez 2-3 godziny.
Ubij śmietanę z niewielką ilością cukru.
Banana pokrój w plastry i skrop sokiem z limonki lub cytryny.
Śmietaną polej środek bezy, na nią układaj plastry banana i posyp całość gorzką czekoladą.
Smacznego!