Pavlova light

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • białko

    6 sztuk
  • słodzik do wypieków

    150 g
  • cukier puder

    50 g
  • skrobia ziemniaczana

    2 łyżki
  • ocet winny

    1 łyżka
  • słodzik

    3 łyżeczki
  • owoce sezonowe

  • aromat waniliowy

    1/2 łyżeczki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżeczki
  • jogurt grecki

    400 light
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka ubijamy na sztywno. Kiedy powstanie stosunkowo sztywna piana dodajemy stopniowo po łyżce słodziku, cały czas ubijając. Kiedy piana będzie błyszcząca i cukier się rozpuści dodajemy skrobię oraz ocet. Miksujemy.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na którym rysujemy okrąg o średnicy około 20 cm. Możemy również masę podzielić na połowę i upiec dwa spody, które potem przełożymy kremem. Wykładamy masę białkową na obrysowany okrąg.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i po około 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni. Pieczemy około 1,5 godziny.

Przygotowujemy krem. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Mieszamy dokładnie, aby nie było grudek. Odstawiamy na przestygnięcia, mieszając co jakiś czas. Żelatyna musi całkowicie przestygnąć, jednak musimy pilnować aby nie stężała.

Zimny jogurt miksujemy ze słodzikiem oraz aromatem waniliowym. Dodajemy żelatynę. Miksujemy dokładnie i odstawiamy do lodówki na czas pieczenia bezy, co jakiś czas możemy zamieszać krem, aby ściął się równomiernie.
Bezę studzimy w uchylonym piekarniku.

Na wystudzoną bezę nakładamy krem i dekorujemy ją świeżymi owocami sezonowymi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Katarzyna59 06.06.2013 08:04
bardzo smaczne
IwonaDD 06.06.2013 08:02
w wersji light to ja się piszę odrazu na 2 kawałki :)
treonina 05.06.2013 23:31
oryginalny deser! super
Pietruszka 05.06.2013 23:21
cudowny deser
aisoglam 05.06.2013 23:07
Fajna wersja :)
magdziorka6 05.06.2013 22:48
słodka pyszotka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat