Przepis i sposób przygotowania na: Pavlova light
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na którym rysujemy okrąg o średnicy około 20 cm. Możemy również masę podzielić na połowę i upiec dwa spody, które potem przełożymy kremem. Wykładamy masę białkową na obrysowany okrąg.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i po około 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni. Pieczemy około 1,5 godziny.
Przygotowujemy krem. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Mieszamy dokładnie, aby nie było grudek. Odstawiamy na przestygnięcia, mieszając co jakiś czas. Żelatyna musi całkowicie przestygnąć, jednak musimy pilnować aby nie stężała.
Zimny jogurt miksujemy ze słodzikiem oraz aromatem waniliowym. Dodajemy żelatynę. Miksujemy dokładnie i odstawiamy do lodówki na czas pieczenia bezy, co jakiś czas możemy zamieszać krem, aby ściął się równomiernie.
Bezę studzimy w uchylonym piekarniku.
Na wystudzoną bezę nakładamy krem i dekorujemy ją świeżymi owocami sezonowymi.