Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Patisony w zalewie musztardowej

3.0
(17)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 2 szkl
ocet 100 ml
sól 1 łyżka
cukier 1/2 szkl
Musztarda sarepska Prymat 2,5 łyżki
czosnek 4-5 ząbków
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
angielskie ziele 7-8 szt
pieprz 5-6 ziaren
koper z nasionami 2 gałązki
patison 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Patisony w zalewie musztardowej

Kroki postępowania

1
Wodę, sól, cukier, ocet zagotować, przestudzić, dodać musztardę, wymieszać. Patisony umyć, osuszyć.
Krok 1 - Patisony w zalewie musztardowej foto
2
Do słoików włożyć koper, patisony, dodać czosnek, liście laurowe, pieprz i angielskie ziele.
Krok 2 - Patisony w zalewie musztardowej foto
3
Zalać zimną zalewą, zakręcić zakrętki. Na dno garnka włożyć ściereczkę, ułożyć słoiki, wlać wody do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzować przez 10 minut od momentu zagotowania.
Krok 3 - Patisony w zalewie musztardowej foto
4
Gorące wyjąć z garnka, odwrócić do góry dnem. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Krok 4 - Patisony w zalewie musztardowej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 28.11.2013 21:14
Na przyszły rok wypróbuję.
romanrafal
romanrafal 11.11.2013 08:37
super przepis,pyszne patisony
mirosława4 20.10.2013 15:01
nie jadłam nigdy jestem ciekawa jaki mają smak :)
Mniam 15.10.2013 09:05
Bardzo ciekawa zalewa.
adelajda 14.10.2013 20:14
smaczny przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak