Przepis i sposób przygotowania na: patisony nadziewane pikantnym makaronem w kształcie ryżu (risini)
Patisony umyć, odciąć część z ogonkiem (wieczko) i kawałek z drugiej strony aby stały stabilnie. Łyżeczką wydrążyć środek. Miąższ można zjeść.
Makaron ugotować w mocno osolonej wodzie al dente (5 minut). Na patelni rozgrzać oliwę, wsypać chili i grubo zmielony pieprz, drobno pokrojoną paprykę i skórkę z 1 cytryny (samą żółtą zewnętrzną część) wymieszać. Następnie dodać odcedzony i niepłukany makaron. Chwilę smażyć mieszając.
Dodać starty parmezan lub inny ser twardy długo dojrzewający, mieszać. Ser musi oblepić makaron i lekko go zlepić.
Makaronem nadziać patisony. Posypać z wierzchu tartą bułką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Wieczka piec obok lekko natłuszczone.
10 minut pieczenia wystarczy, aby patisony były jędrne, ale gorące. Tarta bułka ma się przyrumienić i być chrupiąca. Posypać obficie pietruszką drobno posiekaną. Gotowe, smacznego.