Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

patisony nadziewane pikantnym makaronem w kształcie ryżu (risini)

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makaron risini 100 gram
oliwa 2 łyżki
papryka czerwona 1/4 sztuki
skórka z cytryny 1 łyżka
parmezan starty 2 łyżki
chili do smaku
sól do smaku
pietruszka zielona do smaku
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżeczka
patison kilka szt
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: patisony nadziewane pikantnym makaronem w kształcie ryżu (risini)

Ilość makaronu jest orientacyjna, zależy jak duże są patisony i jak bardzo je się wydrąży. Moje miały 12 cm średnicy.
Patisony umyć, odciąć część z ogonkiem (wieczko) i kawałek z drugiej strony aby stały stabilnie. Łyżeczką wydrążyć środek. Miąższ można zjeść.
Makaron ugotować w mocno osolonej wodzie al dente (5 minut). Na patelni rozgrzać oliwę, wsypać chili i grubo zmielony pieprz, drobno pokrojoną paprykę i skórkę z 1 cytryny (samą żółtą zewnętrzną część) wymieszać. Następnie dodać odcedzony i niepłukany makaron. Chwilę smażyć mieszając.
Dodać starty parmezan lub inny ser twardy długo dojrzewający, mieszać. Ser musi oblepić makaron i lekko go zlepić.
Makaronem nadziać patisony. Posypać z wierzchu tartą bułką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Wieczka piec obok lekko natłuszczone.
10 minut pieczenia wystarczy, aby patisony były jędrne, ale gorące. Tarta bułka ma się przyrumienić i być chrupiąca. Posypać obficie pietruszką drobno posiekaną. Gotowe, smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czekoladka_m 23.10.2013 14:11
A ja jeszcze nigdy nie jadłam patisonów;) Wyglądają bardzo apetycznie!
Magda60 05.10.2013 18:16
bardzo dobre
Wafelek2601 04.10.2013 10:04
Fajny pomysł
anemon 25.09.2013 18:48
Wyglądają super, a ja patisony jadłam jedynie konserwowe i to na dodatek takie ze sklepu.
Krystyna32 13.09.2013 11:17
bardzo apetyczne
Stenka 20.08.2013 08:08
ciekawy przepis
MagdaXXX 18.08.2013 09:38
mniam piekne
okrysia 08.08.2013 08:54
SMACZNE TO!
Alex_M 07.08.2013 10:05
fajny pomysl z tym makaronem :)
gosia56 07.08.2013 08:47
jeszcze tak nie robiłam
fotoviderek 06.08.2013 13:23
Wygląd rewelacyjny, ciekawy jestem smaku :)
Katarzyna59 06.08.2013 10:06
przepysznie wyglądają
olkaaa 06.08.2013 07:28
wygląda rewelacyjnie
Mniam 06.08.2013 06:50
Super pomysł. Wyglądają interesująco.
Monika10 05.08.2013 21:10
super jedzonko
Katarzyna/kate1980 05.08.2013 20:51
podoba mi się ten przepis
Pomocnik 05.08.2013 19:55
ciekawe jak smakują
Sylwia26 05.08.2013 19:47
apetycznie wyglądają :)
sanielcia 05.08.2013 19:10
Kojarzy mi się z Halloween:) super
Konczi 05.08.2013 19:02
wyglądają interesująco, podoba mi się Twój pomysł :)
adelajda 05.08.2013 18:35
Super wyglądają ! Jeszcze nie robiłam nigdy patisonów bardzo jestem ciekawa smaku...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak