Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Patisony nadziane

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki

patison 2 szt
karkówka 200 g (mielona)
cebula 1 szt
ząbki czosnku 2 szt
szalotka 1 szt
oliwa
bazylia świeża
bulion warzywny 150 ml

Sos

passata pomidorowa 150 ml
koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka
Bazylia suszona Prymat
cebula 1 szt
olej słonecznikowy 50 ml
cukier
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Patisony nadziane

Ściąłem górę z patisonów, środek wyciąłem. Część miąższu pokroiłem w kostkę.
Na ok. 50 ml rozgrzanej oliwy wrzuciłem posiekaną cebulę, szalotkę i czosnek, chwilę szkliłem, po czym dodałem mięso. Doprawiłem solą i pieprzem.
Na oleju słonecznikowym (50 ml) podsmażyłem cebulę, dodałem pulpę, łyżeczkę koncentratu, bazylię, dusiłem 15 min na wolnym ogniu (ma być gęsty). Do smaku doprawiłem cukrem i solą.
Gdy mięso było już podsmażone dodałem pomidorowy sos bazyliowy.
Patisony nafaszerowałem, przełożyłem do żaroodpornego naczynia , skropiłem oliwą. 15 ml bulionu wlałem do naczynia, piekłem 50 minut w temperaturze 180 C, podlewając stale bulionem, który pozostał. Zmniejszyłem temperaturę do 150 C, patisony przykryłem dekielkami i piekłem jeszcze 20-25 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 06.08.2016 10:42
ciekawe danie
Benita 05.08.2016 20:00
smaczne danie
RenataZ-et 05.08.2016 10:06
świetne są takie faszerowane warzywa
Malinka 05.08.2016 09:49
Chętnie bym skosztowała ;)
Maridka19 05.08.2016 09:42
lubię takie dania :)
norweska20 04.08.2016 23:45
apetyczna propozycja
Konczi 04.08.2016 23:31
Pysznie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak