Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Patatas Bravas wg Piotra Ogińskiego

5.0
(17)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na chrupiące ziemniaczki w sosie patatas bravas, które na pewno znacie z wakacji w Hiszpanii. Ta wersja została wzbogacona o iberyjską szynkę serano. Coś pysznego!

Składniki:

Sos:

oliwa 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
cebula duża 1 sztuka
Papryka węgierska słodka mielona Prymat 1 łyżka
pomidory pelati 70 gramów
woda 70 mililitrów
sól morska Prymat w młynku do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 szczypta
cukier 1 łyżeczka
zawiesina z 2 łyżek mąki pszennej

Ziemniaczki:

ziemniaki typu C 1 kilogram
olej do smażenia
Oregano suszone Prymat szczypta
sól morska Prymat w młynku do smaku

Dodatki:

ser manchego kilka plastrów
szynka serrano kilka plastrów
sos aioli
pomidorki koktajlowe 8 sztuk
zielona cebulka 1 pęczek
bazylia świeża 3-4 liście

Przepis i sposób przygotowania na: Patatas Bravas wg Piotra Ogińskiego

Patatas bravas to nic innego niż pikantne ziemniaki pokrojone w kostkę, usmażone i podane z ostrym sosem. Danie inspirowane kuchnią hiszpańską. W przepisie znajdziesz przepis na pikantny sos pomidorowy, który możecie podać na ciepło i na zimno.

Sos:

1. Do zimnego rondelka wlej olej i dodaj pokrojony czosnek, a następnie podgrzej całość.

2. Kiedy czosnek jest już podsmażony i większość aromatów przeszła do oliwy, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę węgierską oraz masło.

3. Całość ciągle mieszaj i uważaj aby papryka się nie przypaliła.

4. Do sosu dodaj pomidory w puszce, wodę i dopraw solą morską, czarnym pieprzem oraz papryką chili. Tak doprawiony sos gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut.

5. Kiedy wszystkie składniki połączą się ze sobą dodaj zawiesinę z mąki pszennej oraz cukier.

6. Tak przygotowany sos można podawać na ciepło lub na zimno.

 

Ziemniaczki:

1. Ziemniaki obierz ze skórki, umyj i pokrój w kosteczkę 2cm na 2cm.

2. Następnie smaż na rozgrzanym oleju do temperatury 180 stopni przez około 12 minut.

3. Kiedy ziemniaczki nabiorą złotego koloru, wyciągnij je z oleju i odsącz na ręczniku papierowym.

4. Dopraw od razu suszonym oregano i solą morską.

 

Tak przygotowane ziemniaczki podawaj z  koktajlowymi pomidorkami, sosem aioli, szynką iberyjską, sosem pomidorowym oraz zieloną cebulką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak