Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztetowe gwiazdki na chlebku

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udka kurczaka 4 szt.
filet z kurczaka 1 szt.
włoszczyzna 1 szt.
cebula 1 średnia
słonina 200 g
jajko 2 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt.
ziele angielskie 5 ziaren
sól
pieprz
majeranek
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
masło 2 łyżki
chleb słonecznikowy 10-15 kromek
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztetowe gwiazdki na chlebku

Mięso umyj, włóż do garnka z pokrojoną włoszczyzną, zalej wodą, wrzuć liście laurowe i ziele. Gotuj do miękkości. Słoninę drobno pokrój i przesmaż pod przykryciem, dodaj posiekaną cebulę i podduś, aż zmięknie. Następnie mięso wyjmij z wywaru, ostudź, oddziel od kości, pokrój. Zmiksuj w blenderze. Wbij jajka, przypraw do smaku-masa musi być dość pikantna i dobrze wymieszaj. Formę keksową nasmaruj masłem, wyłóż masę. Piecz 50-70 min, w temp. 190*C. Gdy pasztet wystygnie, wstaw go do lodówki na noc. Następnego dnia pokrój pasztet w grubsze plastry i wykrój foremką gwiazdki. Z chleba wytnij krążki, na nich układaj pasztetowe gwiazdki. Oprósz kolorowym pieprzem lub inną przyprawą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 17.01.2015 14:34
oryginalne i pyszne podanie
Rysia 30.12.2014 20:34
Podane świątecznie.
bietka 30.12.2014 17:39
pomysłowe jedzonko :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak