Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet ziemniaczny sypany kminkiem
Ugotowane ziemniaki oraz skwarki zmielić np. maszynką do mięsa. Następnie namoczoną bułkę odcisnąć i również przemielić.
2. 7 jajek- oddzielamy żółtka od białek.
3. W dużej misce ucieramy masło, dodajemy stopniowo po 1 żółtku. Następnie dokładamy stopniowo po trochu masy ziemniaczanej, skwarków oraz przemieloną bułkę. Całość ucieramy.
4. Wsypujemy 5 łyżek bułki tartej. Dosypujemy posiekaną natkę pietruszki, majeranek, paprykę ostrą, Kucharek oraz pieprz i sól do smaku.(PIETRUSZKĘ można również rozdrobnić blenderem).
Mieszamy dokładnie, aż powstanie jednolita masa.
5. Z białek ubijamy pianę na sztywno, dodajemy ją do pozostałych składników. Całość mieszamy.
6. Tacki aluminiowe do pieczenia smarujemy margaryną lub olejem, posypujemy bułką tartą. Wykładamy przygotowaną masę na pasztet. Posypujemy kminkiem.
7. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 1 godzinę.
Pasztet może być podany jako danie główne lub jako dodatek.
Smacznego!!!!