Pasztet ze śliwką

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka bez kości

    70 dag
  • Wątróba (z kurczaka)

    30 dag
  • boczek wędzony

    20 dag
  • jajko

    2 szt
  • cebula

    1 szt
  • bułki czerstwe

    2 szt
  • śliwki suszone

    100 g
  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Łopatkę wieprzową, wątróbkę i boczek zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę zetrzeć na tarce lub zmielić razem z mięsem. Dodać namoczone w wodzie i odciśnięte bułki. Wbić jajka i wszystko dokładnie wymieszać. Przyprawić, wrzucić posiekaną śliwkę. Foremkę o długości 25cm wyłożyć folią aluminiową. Włożyć mięso dociskając i wygładzając na wierzchu. Zakryć folią aluminiową. Piec w 180*C przez 1,5godz. Pół godziny przed końcem odkryć folię, aby się pasztet lekko zrumienił.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 27.02.2014 11:22
apetycznie wygląda! :)
caralajna 26.02.2014 21:31
ale bym zjadła taki pasztet, świetnie wygląda
gibli 26.02.2014 07:41
musi być smaczny)
magduś83 25.02.2014 14:31
musi smakować wybornie, chętnie bym spróbowała :)
Klausia 25.02.2014 09:32
mmm jakie rarytasy :D
Kolorowa 24.02.2014 20:25
Ze śliwkami- super ;)
magda1976 24.02.2014 20:08
Uwielbiam mięsa ze śliwkami
mysza75 24.02.2014 19:31
Ale to musi dobre, sama bym zjadła taki pasztet
IwonaDD 24.02.2014 17:21
wspaniały pasztet

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat