Pasztet zapiekany z kapustą i pieczarkami w cieście ryba

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Chrupiąca ryba, ale z ciasta drożdżowego nadziewana pasztetem. Do farszu dodałam gotowy pasztet, grzyby pieczarki i kapustę. Skraca to czas przygotowania a nadzienie jest pyszne. Pasztet można podać także w cieście i zapewniam was że jest pyszny.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

składniki na ciasto:

  • mąka pszenna

    1.5 szklanki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    0.5 łyżeczki
  • drożdże świeże

    2 dag
  • cukier

    1 szczypta
  • masło 82%

    150 gramów
  • woda letnia

    60 mililitrów

farsz:

  • pasztet pieczony

    200 dag
  • pieczarki

    40 dag
  • kapusta kiszona

    20 dag
  • ziele angielskie

    2 sztuki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 sztuki
  • pieczarki w zalewie solnej

    0.5 łyżeczki
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    0.5 łyżeczki
  • masło 82%

    1 łyżka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 szczypta

do posmarowania:

  • żółtko jajek

    1 sztuka
  • mleko

    1 łyżka
  • oliwki

    2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki na ciasto:

Do miski przekładam drożdże, dodaję szczyptę cukru, letnią wodę, łyżkę mąki, mieszam i odstawiam zaczyn na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie przesiewam mąkę do zaczynu, dodaję sól, rozpuszczone masło wystudzone i wyrabiam ciasto mikserem. Jak ciasto się klei dodaję mąkę, jak jest za gęste dodaję wodę. Odstawiam na 90 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Farsz:

Do garnka przekładam kapustę kiszoną którą pokroiłam , dodaję ziele, liść laurowy wlewam wodę zimną tyle żeby zakryła kapustę i gotuje na wolnym ogniu około 30 minut aż będzie miękka. Wodę odcedzam.
Cebule drobno kroję, przesmażam na maśle, dodaję pokrojone pieczarki i dalej smażę. 1/3 pieczarek odkładam i dodaje do kapusty. Pieczarki z kapustą przesmażam chwilę na patelni, doprawiam pieprzem, solą. Większą cześć pieczarek i pasztet miele maszynką do mięsa.

Wykonanie:

Ciasto dzielę na trzy części. Z dwóch zrobię dużą rybę, z jednej części małą. Na papierze odrysowuję kształt ryby i wycinam. Ciasto rozwałkowuje na stolnicy, przykładam szablon ryby i wycinam nożem jej kształt. Przekładam na blaszkę którą wyłożyłam papierem do pieczenia. Na całej rybie rozsmarowuje pasztet, zostawiam po 1 cm wolnego na około, a na górze układam kapustę. Drugi kawałek ciasta też rozwałkowuję ale dobrze jak będzie trochę grubszy niż ten na spodzie. Przykładam szablon i dodaję po 1 cm na wielkości i wycinam kształt ryby. Górny płat ryby ma być większy ponieważ dodany farsz powoduje wybrzuszenie i nie skleimy potem dwóch kawałków ciasta razem. Za pomocą widelca sklejamy na około boki ryby. Za pomocą kieliszka i nakrętki wycinam oko które przykleję w cieście . W rybie tam gdzie jest oko za pomocą nakrętki wycinam otwór, w który wkładam rulon z foli spożywczej. Utworzy się komin przez który będzie się uwalniać para podczas pieczenia, a ryba nie popęka. Łuski wycinam małą nakrętka z reszty ciasta.Przyklejam je z pomocą białka zaczynając od ogona. Oko i odcięcie też przyklejam białkiem. Całą rybę smaruje żółtkiem z mlekiem. To samo robię z trzecim kawałkiem ciasta z którego robię małą rybkę.
Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni, wstawiam blaszkę i piekę 10 minut, potem zmniejszam an 180 stopni i piekę jeszcze 40 minut aż się zarumieni. W miejsce gdzie był komin z foli wkładam oliwkę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat