Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet zapiekany z kapustą i pieczarkami w cieście ryba

2.0
(5)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Chrupiąca ryba, ale z ciasta drożdżowego nadziewana pasztetem. Do farszu dodałam gotowy pasztet, grzyby pieczarki i kapustę. Skraca to czas przygotowania a nadzienie jest pyszne. Pasztet można podać także w cieście i zapewniam was że jest pyszny.

Składniki:

składniki na ciasto:

mąka pszenna 1.5 szklanki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 0.5 łyżeczki
drożdże świeże 2 dag
cukier 1 szczypta
masło 82% 150 gramów
woda letnia 60 mililitrów

farsz:

pasztet pieczony 200 dag
pieczarki 40 dag
kapusta kiszona 20 dag
ziele angielskie 2 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
pieczarki w zalewie solnej 0.5 łyżeczki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 0.5 łyżeczki
masło 82% 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta

do posmarowania:

żółtko jajek 1 sztuka
mleko 1 łyżka
oliwki 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet zapiekany z kapustą i pieczarkami w cieście ryba

Składniki na ciasto:

Do miski przekładam drożdże, dodaję szczyptę cukru, letnią wodę, łyżkę mąki, mieszam i odstawiam zaczyn na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie przesiewam mąkę do zaczynu, dodaję sól, rozpuszczone masło wystudzone i wyrabiam ciasto mikserem. Jak ciasto się klei dodaję mąkę, jak jest za gęste dodaję wodę. Odstawiam na 90 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Farsz:

Do garnka przekładam kapustę kiszoną którą pokroiłam , dodaję ziele, liść laurowy wlewam wodę zimną tyle żeby zakryła kapustę i gotuje na wolnym ogniu około 30 minut aż będzie miękka. Wodę odcedzam.
Cebule drobno kroję, przesmażam na maśle, dodaję pokrojone pieczarki i dalej smażę. 1/3 pieczarek odkładam i dodaje do kapusty. Pieczarki z kapustą przesmażam chwilę na patelni, doprawiam pieprzem, solą. Większą cześć pieczarek i pasztet miele maszynką do mięsa.

Wykonanie:

Ciasto dzielę na trzy części. Z dwóch zrobię dużą rybę, z jednej części małą. Na papierze odrysowuję kształt ryby i wycinam. Ciasto rozwałkowuje na stolnicy, przykładam szablon ryby i wycinam nożem jej kształt. Przekładam na blaszkę którą wyłożyłam papierem do pieczenia. Na całej rybie rozsmarowuje pasztet, zostawiam po 1 cm wolnego na około, a na górze układam kapustę. Drugi kawałek ciasta też rozwałkowuję ale dobrze jak będzie trochę grubszy niż ten na spodzie. Przykładam szablon i dodaję po 1 cm na wielkości i wycinam kształt ryby. Górny płat ryby ma być większy ponieważ dodany farsz powoduje wybrzuszenie i nie skleimy potem dwóch kawałków ciasta razem. Za pomocą widelca sklejamy na około boki ryby. Za pomocą kieliszka i nakrętki wycinam oko które przykleję w cieście . W rybie tam gdzie jest oko za pomocą nakrętki wycinam otwór, w który wkładam rulon z foli spożywczej. Utworzy się komin przez który będzie się uwalniać para podczas pieczenia, a ryba nie popęka. Łuski wycinam małą nakrętka z reszty ciasta.Przyklejam je z pomocą białka zaczynając od ogona. Oko i odcięcie też przyklejam białkiem. Całą rybę smaruje żółtkiem z mlekiem. To samo robię z trzecim kawałkiem ciasta z którego robię małą rybkę.
Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni, wstawiam blaszkę i piekę 10 minut, potem zmniejszam an 180 stopni i piekę jeszcze 40 minut aż się zarumieni. W miejsce gdzie był komin z foli wkładam oliwkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak