Pasztet z zielonej soczewicy, kaszy jaglanej z grzybami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • soczewica zielona

    1 szklanka
  • kasza jaglana

    1 szklanka
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • Liść lubczyku suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • sól i pieprz

    1 łyżeczka
  • olej

    3 łyżki
  • jajko

    1 sztuka
  • grzyby suszone

    3 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szklankę suchej soczewicy wypłucz w ziemnej wodzie. Wrzuć do dwóch szklanek wrzącej wody, dopraw solą i dodaj wypłukane kapelusze suszonych grzybów. Ugotuj do miękkości ok 20 minut. Odcedź. Wystudź. Ugotuj kaszę jaglaną i także ostudź. Następnie na oleju zeszklij cebulę z czosnkiem. Wszystkie chłodne składniki pasztetu przełóż do malaksera i zmiksuj z jajkiem i lubczykiem. Dopraw sola i pieprzem jeśli potrzeba. Keksówkę wysmaruj oliwą oprósz np. mielonym siemieniem lnianym. Piecz w 190 stopniach ok 45 minut. Podawaj z chrzanem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Babeczka35 18.03.2017 06:52
Bardzo smacznie.
w mojej kuchni 18.03.2017 00:26
smaczne danie do zjedzenia
Wiktoria29 17.03.2017 15:37
bardzo lubie takie warzywne przepisy
Bernadeta1 17.03.2017 15:28
na pewno smakuje wyśmienicie
wwwiolka 17.03.2017 10:50
Bardzo fajny przepis.
dodi 17.03.2017 10:46
apetycznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat