Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z zająca

2.0
(1)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Domowej roboty pasztecik z zająca, taki swojski i dobrze przyprawiony.

Składniki:

pasztet z zająca

mięso z zająca z 1 sztuki szt.
podgardle wędzone 70 dag
słonina 30 dag
marchewka 1 szt.
pietruszka 1 sztuka
seler świeży 1 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt.
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 4 ziaren
cebula 2 szt.
czosnek 2 ząbki
bułka czerstwa 3 szt.
sól 2 szczypty
pieprz 3 szczypty
Kucharek 2 łyżeczki
jajko 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z zająca

1.Mięso z zająca dzielimy na mniejsze kawałki i zalewamy wodą. Dodajemy warzywa i przyprawiamy wg uznania. Gotujemy ok. 3 godz do miękkości mięsa. Po ugotowaniu mięso obieramy z kości. Następnie boczek i słoninę kroimy na małe kawałki zostawiając kilka plastrów na wierzch.


2. Bułki moczymy w wywarze z mięsa, odciskamy. Mięso z zająca, podgardle, słoninę, marchew, pietruszkę, seler, cebulę i bułki mielimy najlepiej 3 razy. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do masy razem z jajkami. Na koniec doprawiamy przyprawami i wyrabiamy ręcznie.

Przekładamy do blaszki, na wierzch wykładamy plastry słoniny i pieczemy ok 60 min w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak