Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
pasztet z zająca
-
mięso z zająca
z 1 sztuki szt. -
podgardle wędzone
70 dag -
słonina
30 dag -
marchewka
1 szt. -
pietruszka
1 sztuka -
seler świeży
1 szt. -
Liść laurowy suszony Prymat
2 szt. -
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
4 ziaren -
cebula
2 szt. -
czosnek
2 ząbki -
bułka czerstwa
3 szt. -
sól
2 szczypty -
pieprz
3 szczypty -
Kucharek
2 łyżeczki -
jajko
2 szt.
Sposób przygotowania
1.Mięso z zająca dzielimy na mniejsze kawałki i zalewamy wodą. Dodajemy warzywa i przyprawiamy wg uznania. Gotujemy ok. 3 godz do miękkości mięsa. Po ugotowaniu mięso obieramy z kości. Następnie boczek i słoninę kroimy na małe kawałki zostawiając kilka plastrów na wierzch.
2. Bułki moczymy w wywarze z mięsa, odciskamy. Mięso z zająca, podgardle, słoninę, marchew, pietruszkę, seler, cebulę i bułki mielimy najlepiej 3 razy. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do masy razem z jajkami. Na koniec doprawiamy przyprawami i wyrabiamy ręcznie.
Przekładamy do blaszki, na wierzch wykładamy plastry słoniny i pieczemy ok 60 min w 180 stopniach.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się