Pasztet z zająca

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Domowej roboty pasztecik z zająca, taki swojski i dobrze przyprawiony.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

pasztet z zająca

  • mięso z zająca

    z 1 sztuki szt.
  • podgardle wędzone

    70 dag
  • słonina

    30 dag
  • marchewka

    1 szt.
  • pietruszka

    1 sztuka
  • seler świeży

    1 szt.
  • liść laurowy

    2 szt.
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    4 ziaren
  • cebula

    2 szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • bułka czerstwa

    3 szt.
  • sól

    2 szczypty
  • pieprz

    3 szczypty
  • Kucharek

    2 łyżeczki
  • jajka

    2 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.Mięso z zająca dzielimy na mniejsze kawałki i zalewamy wodą. Dodajemy warzywa i przyprawiamy wg uznania. Gotujemy ok. 3 godz do miękkości mięsa. Po ugotowaniu mięso obieramy z kości. Następnie boczek i słoninę kroimy na małe kawałki zostawiając kilka plastrów na wierzch.


2. Bułki moczymy w wywarze z mięsa, odciskamy. Mięso z zająca, podgardle, słoninę, marchew, pietruszkę, seler, cebulę i bułki mielimy najlepiej 3 razy. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do masy razem z jajkami. Na koniec doprawiamy przyprawami i wyrabiamy ręcznie.

Przekładamy do blaszki, na wierzch wykładamy plastry słoniny i pieczemy ok 60 min w 180 stopniach.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat