Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z wędzonym kurczakiem i koperkiem

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak 1
udka z kurczaka wędzone 4
wątróbka drobiowa 600 g
marchewka 2
pietruszka 1
Liść laurowy suszony Prymat 2
ziele angielskie kilka ziaren
sól 1 łyżka
olej rzepakowy
bułka pełnoziarnista 1 namoczona w wywarze
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 2 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki
tabasco kilka kropel
śmietana 18 proc 200 g
ocet balsamiczny 4 łyżki
olej rzepakowy 1/2 szklanki
jajko 6
rosół z kury 7 łyżek
koperek 2 pęczki
cebula 1

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z wędzonym kurczakiem i koperkiem

Kurczaka razem z marchewką, pietruszką, liśćmi laurowymi, zielem angielskim gotujemy do miękkości. Wystudzonego obieramy z kości. Wędzone udka również pozbawiamy kości. Wątróbkę razem z pokrojoną w piórka cebulą smażymy na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym. Mięso z kurczaka, udek, wątróbkę z cebulą, marchewkę i pietruszkę mielimy dwukrotnie w maszynce. Do masy mięsnej dodajemy namoczoną bułkę, śmietanę, olej, jajka, wywar z gotowania kurczaka oraz drobno posiekany koperek. Doprawiamy solą, pieprzem, octem, tabasco, papryką oraz gałką muszkatołową. Całość dokładnie wyrabiamy dłonią do uzyskania jednolitej masy. Gotową masę przekładamy do 2 silikonowych keksówek. Pieczemy ok. 60 minut, temp. 180 stopni, termoobieg.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 03.07.2015 23:49
chętnie bym zjadła

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak