Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z wątróbki królika

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 2 sztuki
wątróbka 30 dkg z królika
mleko 2/3 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
masło 5 dkg
musztarda 1 łyżeczka
sól i pieprz 1 do smaku
papryczka chili 1 sztuka
cebula 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
bułka 1 sztuka czerstwa
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta

Porada

Wątróbkę królika można zastąpić inną np drobiową. Pasztet robi się bardzo szybko, zalecam tylko wyłożyć formę folią spożywczą ułatwi to nam wyjęcie pasztetu.Zamiast chili jak ktoś nie lubi może dodać paprykę czerwoną drobno pokrojoną.

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z wątróbki królika

Kroki postępowania

1
Wątróbkę dokładnie myję oczyszczam, przekładam do pojemnika wysokiego,
Krok 1 - Pasztet z wątróbki królika foto
2
dodaję musztardę, jajka, masło, sól, pieprz,mąkę.
Krok 2 - Pasztet z wątróbki królika foto
3
Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody i dolewam 1/5 szklanki gorącej wody i rozpuszczam. Dodaję do wątróbki i całość miksuję na jednolitą masę blenderem.
Krok 3 - Pasztet z wątróbki królika foto
4
Bułkę namaczam w mleku i mocno odciskam z jego nadmiaru. Cebule kroję drobno przesmażam. Dodaję do wątróbki, czosnek sprasowany też i miksuję blenderem.
Krok 4 - Pasztet z wątróbki królika foto
5
Chili kroję drobno i dodaję do masy.
Krok 5 - Pasztet z wątróbki królika foto
6
Foremkę małą aluminiową wykładam folią spożywczą, wylewam do niej masę i przykrywam z góry folią. Foremkę wstawiam do brytfanny wypełnionej gorącą wodą. Pasztet piekę w kąpieli wodnej temp 180 stopni przez godzinę i 15 minut.Odstawiam do przestygnięcia.
Krok 6 - Pasztet z wątróbki królika foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KORAL 28.10.2016 09:22
Smaczne maleństwo :)
Diana Rusiłowicz 14.10.2016 00:32
Sklepowemu nie dorówna!
Malinka 12.10.2016 12:42
Uwielbiam takie domowe pasztety!
2milutka 11.10.2016 20:08
pysznie !!!!!!!!
Janina 11.10.2016 19:50
Pyszności;))
Konczi 11.10.2016 19:28
Prezentuje się przepysznie i pewnie tak pysznym jest :)
benka 11.10.2016 16:57
Apetyczny :)
ania2610 11.10.2016 16:43
wyszedł znakomicie - w taki sposób jeszcze nigdy nie przygotowywałam :)
Many 29.07.2022 09:11
To tego nie rób
Agnieszka-87-25 11.10.2016 16:17
wygląda kusząco

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak