Pasztet z suszonymi morelami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karkówka

    1 kg
  • schab bez kości

    1/2 kg
  • pierś z kurczaka

    2
  • słonina

    200 g
  • wątróbka drobiowa

    300 g
  • morele suszone

    200 g
  • marchew

    3
  • cebula

    2
  • jajko

    5
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3
  • Ziele angielskie całe Prymat

    5
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

  • masło

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pasztet z suszonymi morelami foto
Karkówkę, schab i słoninę gotujemy z obranymi marchewkami, cebulą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim do miękkości. Pozostawiamy do przestygnięcia.
Krok 2 - Pasztet z suszonymi morelami foto
Następnie mięso mielimy razem z warzywami i doprawiamy do smaku. Do mięsa dodajemy żółtka.
Krok 3 - Pasztet z suszonymi morelami foto
Wątróbkę sparzamy gorącą wodą, mielimy i dodajemy do pasztetu. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i dodajemy do pasztetu.
Krok 4 - Pasztet z suszonymi morelami foto
Wszystko dokładnie mieszamy z pokrojonymi morelami (małą część zostawiamy do przyozdobienia góry pasztetu). Foremki wysmarowujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Nakładamy mięso, wyrównujemy powierzchnię i układamy kilka kawałków moreli na wierzchu.
Krok 5 - Pasztet z suszonymi morelami foto
Pieczemy 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180st (termoobieg).
Krok 6 - Pasztet z suszonymi morelami foto
Gotowy pasztet pozostawiamy do ostygnięcia.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
wyattearp 23.04.2014 19:44
z morelami to jeszcze nie jadłam :)
Aleksandra/Olcia 23.04.2014 16:30
musi być pyszny
kasiaw 23.04.2014 15:21
wygląda wyśmienicie
Jadwiga/Jaga85 23.04.2014 15:05
Super pasztecik!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat