Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z suszonymi morelami

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karkówka 1 kg
schab bez kości 1/2 kg
pierś z kurczaka 2
słonina 200 g
wątróbka drobiowa 300 g
morele suszone 200 g
marchew 3
cebula 2
jajko 5
Liść laurowy suszony Prymat 3
Ziele angielskie całe Prymat 5
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
masło
Bułka tarta klasyczna Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z suszonymi morelami

Kroki postępowania

1
Karkówkę, schab i słoninę gotujemy z obranymi marchewkami, cebulą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim do miękkości. Pozostawiamy do przestygnięcia.
Krok 1 - Pasztet z suszonymi morelami foto
2
Następnie mięso mielimy razem z warzywami i doprawiamy do smaku. Do mięsa dodajemy żółtka.
Krok 2 - Pasztet z suszonymi morelami foto
3
Wątróbkę sparzamy gorącą wodą, mielimy i dodajemy do pasztetu. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i dodajemy do pasztetu.
Krok 3 - Pasztet z suszonymi morelami foto
4
Wszystko dokładnie mieszamy z pokrojonymi morelami (małą część zostawiamy do przyozdobienia góry pasztetu). Foremki wysmarowujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Nakładamy mięso, wyrównujemy powierzchnię i układamy kilka kawałków moreli na wierzchu.
Krok 4 - Pasztet z suszonymi morelami foto
5
Pieczemy 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180st (termoobieg).
Krok 5 - Pasztet z suszonymi morelami foto
6
Gotowy pasztet pozostawiamy do ostygnięcia.
Krok 6 - Pasztet z suszonymi morelami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wyattearp 23.04.2014 19:44
z morelami to jeszcze nie jadłam :)
Aleksandra/Olcia 23.04.2014 16:30
musi być pyszny
kasiaw 23.04.2014 15:21
wygląda wyśmienicie
Jadwiga/Jaga85 23.04.2014 15:05
Super pasztecik!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak