Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z soczewicy i soi

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

soczewica 1 szkl
soja 1 szkl
cebula 3 szt
czosnek 3 ząbki
jajko 2 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 1/2 szkl
masło 4 łyżki
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Porada

Wspaniały pasztet dla tych którzy nie jadają mięsa

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z soczewicy i soi

Kroki postępowania

1
Soczewicę i soję namoczyć na 3 godz. w osobnych naczyniach. Wodę odlać, zalać ciepłą wodą i ugotować również w osobnych naczyniach.Ugotowaną soczewicę i soję osączyć .
Krok 1 - Pasztet z soczewicy i soi foto
2
Cebulę pokroić w kostkę , usmażyć na 3 łyżkach masła.
Krok 2 - Pasztet z soczewicy i soi foto
3
Soczewicę i soję zmiksować dodając cebulę. Czosnek obrać , wycisnąć przez praską. 2/3 części czosnku dodać do masy z soi i soczewicy z cebulą, dodać jajka, bułkę tartą , sól i pieprz. Dokładnie wymieszać.Pozostały czosnek zetrzeć z 2 łyżkami masła
Krok 3 - Pasztet z soczewicy i soi foto
4
Przygotować formę prostokątną o rozm. 10x22cm posmarować masłem zmieszanym z czosnkiem. Formę napełnić przygotowaną masą , wyrównać , wierzch skropić wodą, przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 1 godz. Pod koniec pieczenia zdjąć folię aby wierzch trochę się zarumienił.
Krok 4 - Pasztet z soczewicy i soi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 12.04.2016 11:12
bardzo podoba mi się ten przepis!
Maridka19 12.04.2016 09:00
Musi być smaczny :)
KORAL 12.04.2016 00:23
Świetny....:)
Betka 12.04.2016 00:04
super, rewelacja ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak