Pasztet z soczewicy

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • soczewica czerwona

    1 szklanka
  • wrzątek

    2 szklanki
  • Ziele angielskie całe Prymat

    3 ziarna
  • Goździki całe Prymat

    3 sztuki
  • marchew

    500 gramów
  • cebula

    100 gramów
  • jajko

    3 sztuki
  • imbir

    25 gramów
  • olej

    12 łyżek
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1/4 łyżeczki
  • Przyprawa curry orientalna Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Kmin rzymski mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pasztet z soczewicy foto

Soczewicę wypłukać i zalać 2 szklankami wrzątku. Dodać ziele angielskie, goździki i pół łyżeczki soli. Gotować bez przykrycia przez kilka minut, aż do odparowania wody i rozpadania soczewicy. Całość powinna zgęstnieć. Wtedy z soczewicy wyjąć przyprawy. 

Krok 2 - Pasztet z soczewicy foto

Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach.

Krok 3 - Pasztet z soczewicy foto

Cebulę, czosnek i imbir obrać i pokroić w małą kostkę. Na 2 łyżkach oleju podsmażyć posiekany imbir, czosnek i cebulę, a na koniec dodać przyprawy - kmin rzymski, curry oraz pieprz. Całość razem podsmażyć jeszcze przez chwilę. Dodać resztę oleju, a po chwili startą marchewkę i smażyć przez kilka minut, aż zmięknie.

Pozostawić do ostudzenia.

Do ostudzonej masy soczewicowej wbić jajka i dokładnie wymieszać. Połączyć wszystko z podsmażoną marchewką z przyprawami. Doprawić do smaku.

Krok 4 - Pasztet z soczewicy foto

Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki o wymiarach 10x25 cm. Wstawić foremkę do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez 1 godzinę, aż boki zaczną odstawać od formy.

Krok 5 - Pasztet z soczewicy foto

Wyjąć z pieca i pozostawić do ostudzenia. 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Stenka 23.02.2015 13:49
wygląda apetycznie
Smaczna_B 12.07.2013 18:23
musi być smaczne
Mira85 12.07.2013 15:56
pyszny pasztet
Stenka 12.07.2013 10:16
ładnie wyszedł
Mona73 12.07.2013 09:37
wygląda apetycznie
marianp20 12.07.2013 09:09
świetny przepis
malaczarna23 12.07.2013 08:23
wygląda super! chętnie bym skradła kawałeczek ;)
iziona 12.07.2013 08:18
Nie jestem na tyle odważna, aby sama zrobić, ale z chęcia bym spróbowała
Konczi 12.07.2013 08:00
pięknie wygląda, nigdy takiego nie jadłam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat